Przepyszna, prosta i bardzo sycąca keto sałatka drwala z soczystym kurczakiem i kiełbasą. Idealna na śniadanie, kolację czy posiłek do lunchboxa.
Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 pierś z kurczaka, 250 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- 40 g sera żółtego, np. mazdamer
- 1 kiełbasa dobrej jakości, 90 g
- 1 ogórek kiszony, 60 g
- 1/2 małej czerwonej cebuli, 20 g
- 2 garście sałaty lodowej, około 50 g
- 1 czubata łyżka domowego majonezu, 40 g
- 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego, 20 g
- opcjonalnie 1 łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka), około 5 g
- przyprawy po szczypcie: sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, suszone oregano
PRZYGOTOWANIE – keto sałatka drwala
Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek włókien na płasty grubości około 1 cm (jak na kotlety). Następnie nacieramy solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gałką muszkatołową i suszonym oregano. Zamarynowane mięso odkładamy na bok lub, jeżeli mamy czas, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy plastry mięsa. Smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone mięso kroimy w kostkę i przekładam do miski.
Ser, kiełbasę i ogórka kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki przekładamy do miski z mięsem.
W małej miseczce przygotowujemy sos: łączymy ze sobą majonez, jogurt oraz opcjonalnie chrzan. Powstały sos dodajemy do sałatki.
Całość dokładnie mieszamy i gotowe! 🙂
Wartość odżywcza całości: 952 kcal, 86 g białka, 64 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 476 kcal, 43 g białka, 32 g tłuszczu, 3,5 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika
Brak komentarzy