Sezon na truskawki niedługo rozpocznie się na dobre, dlatego już dziś mam dla Was wyjątkowy przepis – keto placuszki z truskawkami. Delikatne, rozpływające się w ustach, idealne 🙂
Placuszki przygotowałam na bazie twarożku i mielonych migdałów. Zawierają całkiem sporo białka i błonnika pokarmowego, dlatego są bardzo sycące.
Spróbujcie sami! 🙂
SKŁADNIKI/1 porcja
- 100 g twarogu tłustego
- 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
- 35 g mielonych migdałów
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 g
- 1 płaska łyżeczka łupin babki jajowatej, 5 g
- 1 jajko (M)
- 3 średnie truskawki, 45 g
PRZYGOTOWANIE – keto placuszki z truskawkami
Ser twarogowy miksujemy na gładko lub mielimy w maszynce z dodatkiem erytrytolu lub innego słodzidła. Następnie przekładamy do miski.
Dodajemy mielone migdały, proszek do pieczenia, łupiny babki jajowatej i wbijamy jajko. Całość mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut.
W międzyczasie truskawki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta po upływie 10 minut. Całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, najlepiej taką do naleśników. Nakładamy niewielkie porcje ciasta, formujemy łyżką placuszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem około 2-3 minut z każdej strony.
Ważna uwaga – ciasto jest bardzo delikatne, dlatego im mniejsze placuszki zrobimy, tym łatwiej będą się przewracać.
Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Na zdjęciu możecie zobaczyć mój ulubiony dodatek – łyżka tahini zmiksowana z łyżką mascarpone i odrobiną erytrytolu – bajka 🙂
Wartość odżywcza całości: 499 kcal, 32 g białka, 35 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Brak komentarzy