Bardzo korzenny, wilgotny i prosty w wykonaniu, czyli keto piernik idealny!
Na prośbę moich Podopiecznych przygotowuję ostatnio przepisy na niskowęglowodanowe święta, stąd pomysł na piernik, który zaskoczył mnie zarówno smakiem, jak i zapachem, który unosił się w całym domu.
U mnie w towarzystwie polewy czekoladowej i migdałów, ale będzie smakował równie rewelacyjnie przełożony powidłami lub kremem na bazie mascarpone.
Obiecuję, że to nie jedyny świąteczny keto-przepis, dlatego zaglądaj tu częściej 🙂
SKŁADNIKI NA KETO PIERNIK
- ¾ szklanki mąki kokosowej, 90 g
- ¾ szklanki mąki migdałowej, 75 g
- 4 jaja
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 g
- ¼ szklanki erytrytolu (opcjonalnie), 40 g
- 2 łyżki łupin babki jajowatej, 20 g
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie suche składniki wsypujemy do większej miski i dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy przez 1 minutę.
Do suchych składników dodajemy jajka, następnie masło, a na koniec wodę, cały czas miksując na najmniejszych obrotach.
Masę przekładamy do formy (u mnie keksówka 22x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut.
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 g czekolady 80%
- 50 g śmietanki 30%
Śmietankę przelewamy do małego garnuszka, podgrzewamy i ściągamy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy do powstania gładkiego czekoladowego kremu. Polewamy przestudzone ciasto.
Opcjonalnie całość posypujemy płatkami migdałów.
Ważna uwaga dotycząca keto-piernika
W przepisie znajduje się mąka migdałowa. Wiele razy wspominałam, że migdały, tak jak każde inne orzechy, pestki czy nasiona (z wyjątkiem kokosa) to źródło bardzo wrażliwych kwasów tłuszczowych, których nie należy poddawać długotrwałej obróbce termicznej. Dlatego keto-posiłki na bazie orzechów poddawanych obróbce termicznej, potraktuj jak wybór mniejszego zła lub świąteczny cheat meal. Nie są to potrawy, które powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie.
Wartość energetyczna całości: 1745 kcal, 58 g białka, 153 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 22 g błonnika
Sprawdź koniecznie inne moje ciasta KLIK.
3 komentarze
Sylwia
31 października 2023 o godzinie 17:51Zrobiłam w wersji wege , z wege jajkami i olejem kokosowym, dało radę:)
Maciek
13 grudnia 2020 o godzinie 21:09Wystarczy użyć odtłuszczonej mąki migdałowej i problem traktowania termicznego wrażliwych kwasów nienasyconych przynajmniej częściowo zostaje rozwiązany 😉 Tak mąka ma ok 10-11% kwasów tłuszczowych zamiast 52% jak w typowych migdałach
jadietetyk
14 grudnia 2020 o godzinie 12:15Zgadzam się w 100% 🙂