Mam dla Was ciekawy przepis na sycące śniadanie, deser lub posiłek do lunchboxa – keto pianka z serka wiejskiego z polewą czekoladowo-orzechową.
Porcja ciasta zawiera całkiem sporo białka i tylko 10 g węglowodanów przyswajalnych 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
Keto pianka
- 1 serek wiejski, 200 g
- 10 g żelatyny + 70 ml wrzątku
- 1 łyżka erytrytolu, 10 g
- 1 łyżka masła orzechowego (z dowolnych orzechów), 20 g
Polewa czekoladowo-orzechowa
- 40 g czekolady 80%
- 2 łyżki masła orzechowego, 40 g
- 20 g posiekanych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE – keto pianka z serka wiejskiego
Serek wiejski wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby osiągnął temperaturę pokojową. Następnie przekładamy do miski i dodajemy 1 łyżkę masła orzechowego oraz 1 łyżkę erytrtolu. Całość miksujemy na gładką masę.
Przygotowujemy 10 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 70 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, od razu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej.
Ciepłą żelatynę wlewamy do masy serowej i miksujemy. Masę przelewamy do wybranego naczynia – u mnie szklany lunchbox o wymiarach 18x13cm. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
Czekoladę dzielimy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy.
Naczynie z pianką wyciągamy z lodówki, polewamy przygotowaną polewą i posypujemy posiekanymi orzechami. Naczynie wkładamy z powrotem do lodówki do stężenia (na około 2-3 godziny).
Smacznego! 🙂

Wartość odżywcza całości: 915 kcal, 53 g białka, 67 g tłuszczu, 20 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika*
Wartość odżywcza 1 porcji: 458 kcal, 27 g białka, 34 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Brak komentarzy