Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto z ricotty

Keto ciasto z ricotty jadietetyk

Szybki i prosty deser na weekend? To musi być keto ciasto z ricotty! Do przygotowania tego cuda potrzebujecie zaledwie 4 składników i maksymalnie 10 minut.

Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne, a do tego idealne na redukcje – porcja ciasta zawiera około 200 kcal 🙂 Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI/ 8 porcji

  • 300 g sera ricotta
  • 4 jajka (M)
  • 80 g erytrytolu (lub więcej do smaku)
  • 160 g czekolady 80%

Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicę o wymiarach 16-18 cm. Przy większej formie ciasto nie wyrośnie zbyt duże.

PRZYGOTOWANIE – keto ciasto z ricotty

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki).

Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, często mieszając. Odstawiamy na bok.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy erytrytol i miksujemy całość przez 1 minutę. Dodajemy ser ricotta i ponownie miksujemy. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy całość na najmniejszych obrotach do połączenia składników.

Gotowe ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę i wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Upieczone ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

Smacznego 🙂

Wartość odżywcza całości: 1632 kcal, 75 g białka, 126 g tłuszczu, 42 g węglowodanów przyswajalnych, 15 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 204 kcal, 9 g białka, 16 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

2 komentarze

  • Aleksandra
    14 kwietnia 2024 o godzinie 16:43

    Ciasto przepyszne, takiego właśnie szukałam.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 kwietnia 2024 o godzinie 19:46

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz