Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto z ricotty

Keto ciasto z ricotty jadietetyk

Szybki i prosty deser na weekend? To musi być keto ciasto z ricotty! Do przygotowania tego cuda potrzebujecie zaledwie 4 składników i maksymalnie 10 minut.

Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne, a do tego idealne na redukcje – porcja ciasta zawiera około 200 kcal 🙂 Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI/ 8 porcji

  • 300 g sera ricotta
  • 4 jajka (M)
  • 80 g erytrytolu (lub więcej do smaku)
  • 160 g czekolady 80%

Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicę o wymiarach 16-18 cm. Przy większej formie ciasto nie wyrośnie zbyt duże.

PRZYGOTOWANIE – keto ciasto z ricotty

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki).

Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, często mieszając. Odstawiamy na bok.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy erytrytol i miksujemy całość przez 1 minutę. Dodajemy ser ricotta i ponownie miksujemy. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy całość na najmniejszych obrotach do połączenia składników.

Gotowe ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę i wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Upieczone ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

Smacznego 🙂

Wartość odżywcza całości: 1632 kcal, 75 g białka, 126 g tłuszczu, 42 g węglowodanów przyswajalnych, 15 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 204 kcal, 9 g białka, 16 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

16 komentarzy

  • Alicja
    5 lutego 2025 o godzinie 16:07

    Czy czekolada może być 60% ? Taką akurat mam.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      5 lutego 2025 o godzinie 19:09

      Tak, ale ilość węglowodanów będzie większa 🙂

      Odpowiedz
  • Justyna
    29 stycznia 2025 o godzinie 14:47

    Zrobiłam ciasto wg przepisu super wyszło a dziś spróbuję zamiast ricoty dać maskarpone:-)

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      30 stycznia 2025 o godzinie 15:55

      O! Jestem ciekawa efektu, mascarpone ma jednak nieco inną konsystencję.

      Odpowiedz
  • Hanuśka
    8 sierpnia 2024 o godzinie 16:22

    Czy zamiast erytrytolu można dodać ksylitol?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      8 sierpnia 2024 o godzinie 16:33

      Tak, ale zawartość węglowodanów będzie większa.

      Odpowiedz
  • Hanuśka
    8 sierpnia 2024 o godzinie 16:21

    Czy zamiast erytrolu można dodać ksylitol?

    Odpowiedz
  • Monika
    23 czerwca 2024 o godzinie 16:35

    Niestety popełniłam jakua błąd, czekolada nie chciała mi się połączyć z masą serową. Co mogłam zrobić nie tak??

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      2 lipca 2024 o godzinie 12:20

      Powodów może być kilka. Przede wszystkim zbyt wysoka różnica temperatur pomiędzy serem a czekoladą. Ser warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, a czekoladę delikatnie ostudzić. Rzadziej – ser ricotta kiepskiej jakości (zbyt wodnisty) lub zbyt mocne podgrzanie czekolady.

      Odpowiedz
      • Marcin
        22 listopada 2024 o godzinie 22:22

        Początkowo miałem podobny problem, wiec mase jajeczno-serową wstawiłem do mikrofalówki i podgrzałem do letniej, mysle zbliżonej do temperatury ciała, co kilkanaście sekund wyjmowałem i mieszałem dobrze całość, żeby się równomiernie podgrzała. Gdy zauważyłem, że grudki czekolady sie rozpuszczają kontynuowałem proces dodawania rozpuszczonej czekolady tutaj tylko już mieszałem ręcznie i pięknie się połączyły. Jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie, kończy się piec.
        Wydaje mi się, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo ta gorzka czekolada ma dużo tłuszczu i zawsze się zetnie przy niższej.
        Pozdrawiam 🍰

        Odpowiedz
  • Hanna
    29 maja 2024 o godzinie 09:04

    Bez proszku do pieczenia?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      29 maja 2024 o godzinie 09:10

      Tak, ciasto robiłam bez proszku. Niemniej proszek można dodać i ciasto urośnie odrobinę większe.

      Odpowiedz
  • Monika
    21 maja 2024 o godzinie 09:12

    Witam. Czy ricotta można zastąpić zwykłym serkiem smietankowym do kanapek? Czy może czymś innym?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 maja 2024 o godzinie 09:49

      Witaj! Niestety nie mam co do tego pewności, ale warto spróbować. Może serek śmietankowy pół na pół z mascarpone?

      Odpowiedz
  • Aleksandra
    14 kwietnia 2024 o godzinie 16:43

    Ciasto przepyszne, takiego właśnie szukałam.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 kwietnia 2024 o godzinie 19:46

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz