Szybki i prosty deser na weekend? To musi być keto ciasto z ricotty! Do przygotowania tego cuda potrzebujecie zaledwie 4 składników i maksymalnie 10 minut.
Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne, a do tego idealne na redukcje – porcja ciasta zawiera około 200 kcal 🙂 Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/ 8 porcji
- 300 g sera ricotta
- 4 jajka (M)
- 80 g erytrytolu (lub więcej do smaku)
- 160 g czekolady 80%
Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicę o wymiarach 16-18 cm. Przy większej formie ciasto nie wyrośnie zbyt duże.
PRZYGOTOWANIE – keto ciasto z ricotty
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki).
Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, często mieszając. Odstawiamy na bok.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy erytrytol i miksujemy całość przez 1 minutę. Dodajemy ser ricotta i ponownie miksujemy. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy całość na najmniejszych obrotach do połączenia składników.
Gotowe ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
Upieczone ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
Smacznego 🙂
Wartość odżywcza całości: 1632 kcal, 75 g białka, 126 g tłuszczu, 42 g węglowodanów przyswajalnych, 15 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 204 kcal, 9 g białka, 16 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
16 komentarzy
Alicja
5 lutego 2025 o godzinie 16:07Czy czekolada może być 60% ? Taką akurat mam.
jadietetyk
5 lutego 2025 o godzinie 19:09Tak, ale ilość węglowodanów będzie większa 🙂
Justyna
29 stycznia 2025 o godzinie 14:47Zrobiłam ciasto wg przepisu super wyszło a dziś spróbuję zamiast ricoty dać maskarpone:-)
jadietetyk
30 stycznia 2025 o godzinie 15:55O! Jestem ciekawa efektu, mascarpone ma jednak nieco inną konsystencję.
Hanuśka
8 sierpnia 2024 o godzinie 16:22Czy zamiast erytrytolu można dodać ksylitol?
jadietetyk
8 sierpnia 2024 o godzinie 16:33Tak, ale zawartość węglowodanów będzie większa.
Hanuśka
8 sierpnia 2024 o godzinie 16:21Czy zamiast erytrolu można dodać ksylitol?
Monika
23 czerwca 2024 o godzinie 16:35Niestety popełniłam jakua błąd, czekolada nie chciała mi się połączyć z masą serową. Co mogłam zrobić nie tak??
jadietetyk
2 lipca 2024 o godzinie 12:20Powodów może być kilka. Przede wszystkim zbyt wysoka różnica temperatur pomiędzy serem a czekoladą. Ser warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, a czekoladę delikatnie ostudzić. Rzadziej – ser ricotta kiepskiej jakości (zbyt wodnisty) lub zbyt mocne podgrzanie czekolady.
Marcin
22 listopada 2024 o godzinie 22:22Początkowo miałem podobny problem, wiec mase jajeczno-serową wstawiłem do mikrofalówki i podgrzałem do letniej, mysle zbliżonej do temperatury ciała, co kilkanaście sekund wyjmowałem i mieszałem dobrze całość, żeby się równomiernie podgrzała. Gdy zauważyłem, że grudki czekolady sie rozpuszczają kontynuowałem proces dodawania rozpuszczonej czekolady tutaj tylko już mieszałem ręcznie i pięknie się połączyły. Jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie, kończy się piec.
Wydaje mi się, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo ta gorzka czekolada ma dużo tłuszczu i zawsze się zetnie przy niższej.
Pozdrawiam 🍰
Hanna
29 maja 2024 o godzinie 09:04Bez proszku do pieczenia?
jadietetyk
29 maja 2024 o godzinie 09:10Tak, ciasto robiłam bez proszku. Niemniej proszek można dodać i ciasto urośnie odrobinę większe.
Monika
21 maja 2024 o godzinie 09:12Witam. Czy ricotta można zastąpić zwykłym serkiem smietankowym do kanapek? Czy może czymś innym?
jadietetyk
21 maja 2024 o godzinie 09:49Witaj! Niestety nie mam co do tego pewności, ale warto spróbować. Może serek śmietankowy pół na pół z mascarpone?
Aleksandra
14 kwietnia 2024 o godzinie 16:43Ciasto przepyszne, takiego właśnie szukałam.
jadietetyk
14 kwietnia 2024 o godzinie 19:46Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂