Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Desery / Przepisy

Keto babka migdałowa

keto babka migdałowa jadietetyk low carb przepis

Keto babka migdałowa to pyszne i proste ciasto, które można upiec nie tylko na Wielkanoc. Jest bardzo delikatne i wilgotne, z przyjemną orzechowo-czekoladową nutą.

Porcja ciasta zawiera niewielką ilość węglowodanów, a do tego jest bardzo sycąca 🙂

Ciasto można przygotować całkowicie bez nabiału, zamieniając masło na olej kokosowy.

SKŁADNIKI/ 6 porcji

  • 250 g mąki migdałowej, czyli mielonych migdałów*
  • 6 łyżek erytrytolu, 60 g
  • 4 jajka (M)
  • 100 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao, 6 g
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 4 g
  • opcjonalnie szczypta startej laski wanilii

*do przygotowania ciasta wykorzystałam mielone migdały z firmy Natura Vena. Piszę o tym ponieważ smak i konsystencja ciasta w dużej mierze zależą od jakości użytej mąki.

Wymiary blachy: do przygotowania ciasta z podanych proporcji proponuję użyć niewielkiej tortownicy (np. o średnicy 16-18 cm), małą keksówkę lub małą formę na babkę o średnicy do 17 cm. W niewielkiej formie keto babka wyrośnie duża.

PRZYGOTOWANIE – keto babka

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C.

Masło lub olej kokosowy rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, za wyjątkiem kakao. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy lekko przestudzone masło lub olej i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy lub chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta.

Wybraną formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy na dno formy. Do reszty dodajemy kakao, mieszamy i rozprowadzamy jako drugą warstwę.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku jeszcze na 10 minut, następnie wyciągamy i studzimy.

Do ciasta możemy przygotować polewę z białej lub ciemniej czekolady bez dodatku cukru.

Uwaga: typową formę na babkę nie wykładamy papierem do pieczenia, tylko lekko natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym.

Wartość odżywcza całości: 2762 kcal, 93 g białka, 246 g tłuszczu, 26 g węglowodanów przyswajalnych, 36 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 460 kcal, 16 g białka, 41 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0