Keto karkówka z suszonymi grzybami to smaczne i aromatyczne danie, w którym dominuje smak moich ulubionych leśnych grzybów.
Jest to przepyszny białkowo-tłuszczowy obiad. Idealny, gdy możemy poświęcić więcej czasu na gotowanie w ciągu dnia.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
– 800 g karkówki wieprzowej
– 40 g smalcu gęsiego
– 40 g masła
– łyżka oliwy z oliwek, 10 g
– 25 g suszonych grzybów
– 1 szalotka, 30 g
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 30 %, 20 g
– natka pietruszki do dekoracji
– MARYNATA: kilka listków laurowych, szczypta mielonego ziela angielskiego i mielonej gałki muszkatołowej, kilka ziarenek kolendry, świeżo zmielony pieprz, sól, 2 ząbki czosnku
KETO KARKÓWKA- PRZYGOTOWANIE
Mięso
Suszone grzyby przekładamy do miseczki i moczymy 5 godzin. Kilka sztuk odkładamy, kroimy drobno, ponieważ przydadzą się nam do marynaty.
Mięso dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Mieszamy ze sobą składniki marynaty, dodajemy grzyby i zalewamy nią mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Naczynie żaroodporne smarujemy grubą warstwą smalcu i układamy w nim mięso. Pieczemy w piekarniku 2,5 godziny w 180 stopniach C.
Sos
Resztę grzybów odcedzamy, zostawiając wodę, w której były moczone i kroimy je drobno. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Następnie dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, która została po moczeniu grzybów i gotujemy całość ok. 20 minut (wody nie powinno być zbyt dużo, ponieważ sos będzie za rzadki).
Po upływie 20 minut dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z surówką ze świeżych warzyw lub ogórka kiszonego.
Wartość odżywcza całości: 2984 kcal, 131 g białka, 271 g tłuszczów, 5,2 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 748 kcal, 33 g białka, 68 g tłuszczów, 1,3 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź pozostałe przepisy na keto obiady.
Brak komentarzy