Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Jajka w kokilkach z mozzarellą (keto, lchf)

keto jajka w kokilkach mozzarella fasolka śniedanie przepis dieta ketogeniczna jadietetyk

Jajka w kokilkach z mozzarellą to kolejna propozycja na rewelacyjne śniadanie białkowo-tłuszczowe. Bardzo proste, szybkie, tanie i smaczne danie, które można dowolnie modyfikować wybierając inne dodatki warzywne. U mnie zdecydowanie króluje fasolka szparagowa, zarówno świeża, jak i mrożona.

Danie często podaję z sałatką z zielonych sałat, suszonych pomidorów, pestek dyni i oliwy z oliwek.

Prawdziwa uczta, mówię Wam 🙂

SKŁADNIKI

– 1 jajko

– pół małej czerwonej cebuli, 20 g

– 1 ząbek czosnku, 6 g

– 60 g fasolki szparagowej mrożonej

– 3 plastry mozzarelli, 30 g

– 30 g masła

JAJKA W KOKILKACH- PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek kroję drobno i podsmażam delikatnie na maśle. Dodaję mrożoną fasolkę szparagową i duszę kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem.

Warzywa wraz z całą zawartością masła przekładam do kokilek. Na warzywach układam plastry mozzarelli, a na wierzch wbijam jajko.

Zapiekam 15 minut w 180 stopniach.

Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartość energetyczna porcji: 401 kcal, 13,6 g białka, 35,5 g tłuszczów, 6,8 g węglowodanów przyswajalnych

Zamienniki:

  • w sezonie można użyć świeżej fasolki szparagowej, warto ją wówczas zblanszować lub ugotować al dente przed pieczeniem. Danie świetnie smakuje również z brokułem lub kalafiorem
  • osoby unikające nabiału mogą pominąć ser mozzarella

Spróbuj koniecznie innych pomysłów na keto śniadania białkowo-tłuszczowe KLIK.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz