Jajka w kokilkach z mozzarellą to kolejna propozycja na rewelacyjne śniadanie białkowo-tłuszczowe. Bardzo proste, szybkie, tanie i smaczne danie, które można dowolnie modyfikować wybierając inne dodatki warzywne. U mnie zdecydowanie króluje fasolka szparagowa, zarówno świeża, jak i mrożona.
Danie często podaję z sałatką z zielonych sałat, suszonych pomidorów, pestek dyni i oliwy z oliwek.
Prawdziwa uczta, mówię Wam 🙂
SKŁADNIKI
– 1 jajko
– pół małej czerwonej cebuli, 20 g
– 1 ząbek czosnku, 6 g
– 60 g fasolki szparagowej mrożonej
– 3 plastry mozzarelli, 30 g
– 30 g masła
JAJKA W KOKILKACH- PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek kroję drobno i podsmażam delikatnie na maśle. Dodaję mrożoną fasolkę szparagową i duszę kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem.
Warzywa wraz z całą zawartością masła przekładam do kokilek. Na warzywach układam plastry mozzarelli, a na wierzch wbijam jajko.
Zapiekam 15 minut w 180 stopniach.
Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartość energetyczna porcji: 401 kcal, 13,6 g białka, 35,5 g tłuszczów, 6,8 g węglowodanów przyswajalnych
Zamienniki:
- w sezonie można użyć świeżej fasolki szparagowej, warto ją wówczas zblanszować lub ugotować al dente przed pieczeniem. Danie świetnie smakuje również z brokułem lub kalafiorem
- osoby unikające nabiału mogą pominąć ser mozzarella
Spróbuj koniecznie innych pomysłów na keto śniadania białkowo-tłuszczowe KLIK.
Brak komentarzy