Wyjątkowe i odżywcze śniadanie, które skradnie każde podniebienie – jajka po turecku. Genialne połączenie jajek ugotowanych w koszulkach z jogurtem i aromatycznymi przyprawami.
Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a z pewnością zostanie z Wami na dłużej 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 6 łyżek jogurtu greckiego, 150 g
 - 1 mały ząbek czosnku, 3 g
 - 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
 - 2 jajka (M)
 - 500 ml wody
 - 1 łyżka octu jabłkowego, 10 g
 - 2 łyżki oliwy, 20 g
 - 1 płaska łyżka masła, 10 g
 - 1 mały kawałek papryki chilli, 4 g
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 g
 - 1 łyżka ulubionych kiełków (opcjonalnie), 6 g
 - kilka ziarnek kuminu (opcjonalnie)
 - sól i świeżo mielony pieprz
 
PRZYGOTOWANIE – jajka po turecku
Jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby osiągnął temperaturę pokojową i przekładamy do miseczki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do jogurtu razem z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz.
Przygotowujemy jajka w koszulce: jedno jajko wbijamy do miseczki. W garnku zagotowujemy 500 ml wody z 1 łyżką octu jabłkowego. Wrzącą wodę zaczynamy mieszać łyżką tak, by na środku powstał wir. Przestajemy mieszać i od razu na środek wiru wlewamy jajko. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty – woda powinna delikatnie wrzeć. Następnie wyławiamy jajko za pomocą łyżki lub metalowego sitka i układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru wody. To samo robimy z drugim jajkiem (wykorzystując tą samą wodę). Gotowe jajka układamy na jogurcie. Prawidłowo przygotowane jajka w koszulce powinny mieć ścięte białko, a w środku płynne żółtko.
Kawałek papryczki chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Wrzucamy kilka ziarenek kuminu i posiekaną papryczkę. Smażymy całość dosłownie 30 sekund i polewamy jajka oraz jogurt.
Całość posypujemy posiekaną pietruszką, ulubionymi kiełkami, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wartość odżywcza całości: 610 kcal, 20 g białka, 54 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

			
Brak komentarzy