Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Frittata z szynką parmeńską (keto, lchf)

jajka zapiekane z szynką parmeńską (keto, lchf) jadietetyk

Proste, szybkie i przepyszne keto śniadanie – frittata z szynką parmeńską, serem feta i cheddarem. Bardzo aromatyczne i oryginalne danie, które można zjeść na ciepło lub pokroić i zabrać ze sobą na wynos.

Ja swoją firttatę przygotowałam w kwadratowym naczyniu żaroodpornym o wymiarach 18×18 cm, ale można ją również przygotować na metalowej patelni lub patelni z odpinaną rączką (taką, którą można włożyć do piekarnika).

Składniki/ 2 porcje

  • 0,5 małej cebuli, 35 g
  • 1 duży ząbek czosnku, 6 g
  • 50 g sera feta
  • 50 sera cheddar
  • 3 plastry szynki parmeńskiej, 45 g
  • 2 łyżki oliwy, 20 g
  • 4 jajka (M)
  • 1 łyżka śmietanki 30% lub mleczka kokosowego, 10 g
  • ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 g
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 5 g

PRZYGOTOWANIE – frittata z szynką parmeńską

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Czosnek oraz cebulę obieramy i drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę, cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Plastry szynki parmeńskiej zwijamy w rulonik, następnie każdy kroimy na 3-4 części.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy 1 minutę i dodajemy czosnek. Zmniejszamy ogień do minimum i smażymy całość jeszcze 30 sekund. Wyłączamy ogień.

Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy suszone oregano, pieprz, śmietankę lub mleczko kokosowe. Mieszamy na jednolity płyn, dodajemy zawartość patelni i ponownie mieszamy.

Masę jajeczną wlewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładamy kawałki sera feta oraz szynkę i posypujemy całość startym cheddarem.

Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-18 min.

Gotową potrawę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi warzywami.

Wersja z patelni: masę jajeczną zamiast wlewać do naczynia żaroodpornego, wlewamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy cebulę i czosnek. Rozprowadzamy ją równomiernie i smażymy 5 minut na najmniejszej mocy palnika. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy pozostałe składniki. Następnie wkładamy ja do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Wartość energetyczna całego całości: 931 kcal, 60 g białka, 73 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajanych, 1 g błonnika

Wartość energetyczna porcji: 466 kcal, 30 g białka, 36,5 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajanych, 0,5 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz