Proste, szybkie i przepyszne keto śniadanie – frittata z szynką parmeńską, serem feta i cheddarem. Bardzo aromatyczne i oryginalne danie, które można zjeść na ciepło lub pokroić i zabrać ze sobą na wynos.
Ja swoją firttatę przygotowałam w kwadratowym naczyniu żaroodpornym o wymiarach 18×18 cm, ale można ją również przygotować na metalowej patelni lub patelni z odpinaną rączką (taką, którą można włożyć do piekarnika).
Składniki/ 2 porcje
- 0,5 małej cebuli, 35 g
- 1 duży ząbek czosnku, 6 g
- 50 g sera feta
- 50 sera cheddar
- 3 plastry szynki parmeńskiej, 45 g
- 2 łyżki oliwy, 20 g
- 4 jajka (M)
- 1 łyżka śmietanki 30% lub mleczka kokosowego, 10 g
- ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 g
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 5 g
PRZYGOTOWANIE – frittata z szynką parmeńską
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Czosnek oraz cebulę obieramy i drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę, cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Plastry szynki parmeńskiej zwijamy w rulonik, następnie każdy kroimy na 3-4 części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy 1 minutę i dodajemy czosnek. Zmniejszamy ogień do minimum i smażymy całość jeszcze 30 sekund. Wyłączamy ogień.
Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy suszone oregano, pieprz, śmietankę lub mleczko kokosowe. Mieszamy na jednolity płyn, dodajemy zawartość patelni i ponownie mieszamy.
Masę jajeczną wlewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładamy kawałki sera feta oraz szynkę i posypujemy całość startym cheddarem.
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-18 min.
Gotową potrawę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi warzywami.
Wersja z patelni: masę jajeczną zamiast wlewać do naczynia żaroodpornego, wlewamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy cebulę i czosnek. Rozprowadzamy ją równomiernie i smażymy 5 minut na najmniejszej mocy palnika. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy pozostałe składniki. Następnie wkładamy ja do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Wartość energetyczna całego całości: 931 kcal, 60 g białka, 73 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajanych, 1 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 466 kcal, 30 g białka, 36,5 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajanych, 0,5 g błonnika
Brak komentarzy