Sezon na fasolkę szparagową niedługo rozpocznie się na dobre! Dlatego podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na przygotowanie tego cudownego warzywa – keto fasolka szparagowa w pomidorach.
Fasolka przygotowana w taki sposób jest bardzo aromatyczna. Może być zarówno samodzielnym lekkim posiłkiem, jak i stanowić dodatek do głównego dania.
Przepyszne!
A Wy macie swój ulubiony przepis na fasolkę szparagową?
SKŁADNIKI/ 4 porcje
– 500 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
– 3 duże świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
– 3 ząbki czosnku, 15 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
– świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka lub chilli w proszku
PRZYGOTOWANIE – keto fasolka szparagowa
Fasolkę obieramy i oczyszczamy. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody (2 litry) i gotujemy al dente, czyli w zależności od fasolki 5-10 minut.
Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowaną fasolkę i podsmażamy około 3 minut. Przyprawiamy obficie pieprzem i solą. Dodajemy pomidory i paprykę w proszku. Całość dokładnie mieszamy i dusimy około 5 minut.
Wartość energetyczna całości: 480 kcal, 13 g białka, 32 g tłuszczów, 35 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy