Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy

Fasolka szparagowa w pomidorach (keto, lchf)

keto jadietetyk fasolka szparagowa w pomidorach czosnek

Sezon na fasolkę szparagową niedługo rozpocznie się na dobre! Dlatego podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na przygotowanie tego cudownego warzywa – keto fasolka szparagowa w pomidorach.

Fasolka przygotowana w taki sposób jest bardzo aromatyczna. Może być zarówno samodzielnym lekkim posiłkiem, jak i stanowić dodatek do głównego dania.

Przepyszne!

A Wy macie swój ulubiony przepis na fasolkę szparagową?

SKŁADNIKI/ 4 porcje

– 500 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej

– 3 duże świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)

– 3 ząbki czosnku, 15 g

– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g

– świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka lub chilli w proszku

PRZYGOTOWANIE – keto fasolka szparagowa

Fasolkę obieramy i oczyszczamy. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody (2 litry) i gotujemy al dente, czyli w zależności od fasolki 5-10 minut.

Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.

W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowaną fasolkę i podsmażamy około 3 minut. Przyprawiamy obficie pieprzem i solą. Dodajemy pomidory i paprykę w proszku. Całość dokładnie mieszamy i dusimy około 5 minut.

Wartość energetyczna całości: 480 kcal, 13 g białka, 32 g tłuszczów, 35 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz