Bardzo lubię smak chałwy. Niestety ta na sklepowych półkach nie zachęca składem- zbyt dużo cukru i niezdrowe tłuszcze. Dlatego często sama eksperymentuję w kuchni, wykorzystując pastę tahini, na bazie której można przygotować naprawdę wiele pysznych potraw na słodko i słono.
A dzisiaj mam dla Was przepis na keto batoniki o smaku chałwy w czekoladzie, które są proste w wykonaniu i naturalnie słodkie.
SKŁADNIKI na 6 batoników
– ½ szklanki mąki migdałowej, 80 g
– ⅓ szklanki mąki kokosowej, 40 g
– ¼ szklanki pasty tahini, 60 g
– ¼ szklanki mleka kokosowego, 50 g
– 2 łyżki masła, 20 g
Polewa czekoladowa:
– 100 g czekolady 80 %
– 100 g masła
Opcjonalnie:
– kilka migdałów, u mnie 20 g
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mieszamy ze sobą mąki, dodajemy pastę tahini, mleko i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Z powstałej masy formujemy 5 batoników i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Czekoladę wraz z masłem przekładamy go głębokiego naczynia, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzone batoniki umieszczamy pojedynczo w naczyniu z polewą czekoladową i polewamy je z każdej strony (najlepiej pomagać sobie sztućcami), na wierzch układamy po kilka sztuk migdałów (opcjonalnie), odkładamy na talerz i wstawiamy na kolejnych kilka godzin do lodówki. Ważne, żeby batony na talerzu nie dotykały siebie wzajemnie, ponieważ mogą się skleić.
Batony przechowujemy w lodówce. Można je również zamrażać. Po odmrożeniu są równie pyszne- sprawdzone info. 🙂
Wartość energetyczna sztuki (bez migdałów): 407 kcal, 8 g białka, 39 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych
1 komentarz
Chałwowe ciasteczka bez pieczenia (keto, lchf) | jadietetyk.pl
9 kwietnia 2020 o godzinie 16:09[…] Spróbuj również moich chałwowych batoników- KLIK […]