Menu
Desery / Przepisy

Domowe cukierki czekoladowe (keto, lchf)

keto czekoladki cukierki chałwa kokos czekolada deser jadietetyk

Mam dla Was coś wspaniałego- keto cukierki czekoladowe lub jak kto woli- czekoladki 🙂

W temperaturze pokojowej są bardzo miękkie i ciągnące. Mają delikatny chałwowy smak, który idealnie komponuje się z kokosem, czekoladą i orzechami laskowymi.

Niebo w gębie, mówię Wam!

SKŁADNIKI

  • 100 g tahini                
  • 1 łyżka kakao, 10 g   
  • 0,25 szklanki mleka kokosowego, 60 g (u mnie Real Thai)           
  • 1 miarka odżywki białkowej, 35 g
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych, 16 g 
  • 1 łyżka erytrytolu, 10 g 
  • opcjonalnie 4 namoczone suszone daktyle, 20 g
Polewa czekoladowa  
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 80%, 50 g
  • 50 g mleka kokosowego    

PRZYGOTOWANIE

Orzechy laskowe drobno siekamy.

Dokładnie miksujemy tahini, mleko kokosowe, kakao i odżywkę białkową. Do masy dodajemy wcześniej namoczone daktyle, które można całkowicie pominąć* i ponownie miksujemy.

Do całości dodajemy posiekane orzechy i całość mieszamy.

Powstałą masę wkładamy do płaskiego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce 1h lub w zamrażalniku 15 minut.

Polewa czekoladowa: w między czasie rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 

Po upływie 1h/15 min masę polewamy czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki/ zamrażalnika na 1h/15 minut. 

Po wyjęciu kroimy keto cukierki czekoladowe na małe kawałki (wielkość tradycyjnych cukierków). U mnie wyszło 18 sztuk. 

Przechowujemy w lodówce.


*Daktyle z pewnością wnoszą do tego deseru swój niepowtarzalny smak i konsystencję, ale można je całkowicie pominąć i też będzie pysznie. Od wartości odżywczej całości należy wówczas odjąć 13 g węglowodanów przyswajalnych i 2 g błonnika.

Jeżeli jesteśmy już na keto jakiś czas i nie jest to ketoza kliniczna, a my nie zamierzamy zjeść całej porcji na raz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać daktyle. 🙂

Wartość odżywcza całości (z daktylami): 1458 kcal, 66 g białka, 114 g tłuszczu, 33 g węglowodanów przyswajalnych, 18 g błonnika

Wartość odżywcza 1 sztuki (z daktylami): około 80 kcal, 4 g białka, 6 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika

Jeżeli lubisz smak chałwy sprawdź koniecznie chałwowe ciasteczka bez pieczenia.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz