Jeśli szukasz prostego i niskowęglowodanowego deseru, to ciasto keto princessa będzie strzałem w dziesiątkę! Ciasto rozpływa się w ustach – jest delikatne, kremowe i naprawdę przepyszne. Zdecydowanie skradło moje serce! 🙂
Porcja ciasta zawiera całkiem sporo białka i błonnika pokarmowego, dlatego jest bardzo sycąca – sprawdzi się świetnie jako dodatek do głównego posiłku lub zdrowy niskowęglowodanowy deser.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
- 3 jajka (M)
- 2 jogurty skyr, 300 g
- 150 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej, 30 g
- 1 szklanka wiórków kokosowych, 100 g
- 40-60 g erytrytolu
Składniki na tortownicę o wymiarze 16-18 cm.
PRZYGOTOWANIE – ciasto keto princessa
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C (funkcja góra-dół).
Formę wykładamy papierem do pieczenia – zarówno dno, jak i boki. Aby papier lepiej przylegał do formy, możemy ją delikatnie natłuścić oliwą lub masłem.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub miksera.
Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy i umieszczamy na środkowej półce piekarnika. Pieczemy przez około 35–40 minut.
Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Uwagi do przygotowania ciasta
- Konsystencja ciasta po upieczeniu może nie być całkowicie zwarta, dlatego nie wyciągaj go z formy przed ostygnięciem. Po ostygnięciu ciasto stanie się bardziej zwarte i będzie można je z łatwością kroić.
- Jeśli lubisz smak lekko przypieczonego kokosa, 10 minut przed końcem pieczenia możesz posypać ciasto dodatkową porcją wiórków kokosowych.
- Ciasto będzie równie pyszne polane roztopioną gorzką czekoladą. Jeśli uda Ci się znaleźć białą czekoladę bez cukru i z niską zawartością węglowodanów, efekt będzie naprawdę niesamowity! 🙂
- Ilość erytrytolu zależy od Twoich preferencji. Przy 40 g ciasto będzie delikatnie słodkie, a 60 g sprawi, że jego słodkość będzie zbliżona do tradycyjnych ciast z cukrem.
Wartość odżywcza całości: 1471 kcal, 68 g białka, 113 g tłuszczu, 27 g węglowodanów przyswajalnych, 37 g błonnika
Wartość odżywcza porcji (1/4 ciasta): 368 kcal, 17 g białka, 28 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika
14 komentarzy
Milena
19 stycznia 2025 o godzinie 18:47Pyszne! Dwa dni temu zrobiłam testowo w kokilkach z 1/4 przepisu. Dzisiaj robię więcej 🙂
jadietetyk
20 stycznia 2025 o godzinie 08:22Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Anita
17 stycznia 2025 o godzinie 20:34Witam czy można użyć miodu, zamiast erytrytolu?
Pozdrawiam
jadietetyk
19 stycznia 2025 o godzinie 11:05Witaj! Ciasto z dodatkiem miodu nie będzie keto. Jeżeli nie zależy Ci na ograniczeniu węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym ciasta, nic nie stoi na przeszkodzie 🙂
Paula
13 stycznia 2025 o godzinie 18:50Czy można zastąpić erytrytol xylitolem?
jadietetyk
14 stycznia 2025 o godzinie 09:07Tak, ale proszę wziąć pod uwagę, że ksylitol ma więcej węglowodanów.
Urszula
11 stycznia 2025 o godzinie 14:30Czy proszek do pieczenia jest niepotrzebny?
jadietetyk
11 stycznia 2025 o godzinie 15:59Tak, jest niepotrzebny.
Iwona
10 stycznia 2025 o godzinie 14:43Dzień dobry. Czy jogurty mają być dwa po 300 g czy po 150g? Pozdrawiam.
jadietetyk
10 stycznia 2025 o godzinie 14:48Witaj! Dwa po 150 g, czyli łącznie 300 g.
Ania
10 stycznia 2025 o godzinie 14:20Dzień dobry. Czy można dać jogurt grecki albo zwykły?
jadietetyk
10 stycznia 2025 o godzinie 14:21Dzień dobry 🙂 Tak, można.
Basia
10 stycznia 2025 o godzinie 18:25Dzień dobry, czy robiła Pani podwójny przepis? Jaka ew. blaszka wtedy?
jadietetyk
11 stycznia 2025 o godzinie 11:47Dzień dobry, niestety nie robiłam, ale można spróbować na tortownicy 26-28 cm lub w większym naczyniu żaroodpornym 🙂