Menu
Desery / Przepisy

Ciasto keto princessa kokosowa

przepis na ciasto keto princessa kokosowa

Jeśli szukasz prostego i niskowęglowodanowego deseru, to ciasto keto princessa będzie strzałem w dziesiątkę! Ciasto rozpływa się w ustach – jest delikatne, kremowe i naprawdę przepyszne. Zdecydowanie skradło moje serce! 🙂

Porcja ciasta zawiera całkiem sporo białka i błonnika pokarmowego, dlatego jest bardzo sycąca – sprawdzi się świetnie jako dodatek do głównego posiłku lub zdrowy niskowęglowodanowy deser.

SKŁADNIKI/ 4 porcje

  • 3 jajka (M)
  • 2 jogurty skyr, 300 g
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej, 30 g
  • 1 szklanka wiórków kokosowych, 100 g
  • 40-60 g erytrytolu

Składniki na tortownicę o wymiarze 16-18 cm.

PRZYGOTOWANIE – ciasto keto princessa

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C (funkcja góra-dół).

Formę wykładamy papierem do pieczenia – zarówno dno, jak i boki. Aby papier lepiej przylegał do formy, możemy ją delikatnie natłuścić oliwą lub masłem.

Do miski wbijamy jajka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub miksera.

Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy i umieszczamy na środkowej półce piekarnika. Pieczemy przez około 35–40 minut.

Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Uwagi do przygotowania ciasta

  1. Konsystencja ciasta po upieczeniu może nie być całkowicie zwarta, dlatego nie wyciągaj go z formy przed ostygnięciem. Po ostygnięciu ciasto stanie się bardziej zwarte i będzie można je z łatwością kroić.
  2. Jeśli lubisz smak lekko przypieczonego kokosa, 10 minut przed końcem pieczenia możesz posypać ciasto dodatkową porcją wiórków kokosowych.
  3. Ciasto będzie równie pyszne polane roztopioną gorzką czekoladą. Jeśli uda Ci się znaleźć białą czekoladę bez cukru i z niską zawartością węglowodanów, efekt będzie naprawdę niesamowity! 🙂
  4. Ilość erytrytolu zależy od Twoich preferencji. Przy 40 g ciasto będzie delikatnie słodkie, a 60 g sprawi, że jego słodkość będzie zbliżona do tradycyjnych ciast z cukrem.

Wartość odżywcza całości: 1471 kcal, 68 g białka, 113 g tłuszczu, 27 g węglowodanów przyswajalnych, 37 g błonnika

Wartość odżywcza porcji (1/4 ciasta): 368 kcal, 17 g białka, 28 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika

23 komentarze

  • Dima
    18 marca 2025 o godzinie 18:15

    Przepraszam chćiałem spytać jakie mleczko kokosowe dodać

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      19 marca 2025 o godzinie 19:36

      Najlepiej gęste z wysoką zawartością tłuszczu, np. Orient Gourmet, Aroy-D, ale może być też mleczko w puszce.

      Odpowiedz
  • Karolka
    27 stycznia 2025 o godzinie 12:33

    Dzień dobry , nie mam mąki kokosowej , natomiast zaopatrzyłam się w migdałową. Czy to jakoś wpłynie na konsystencję ciasta ? Czy trzeba jej dodać więcej wtedy lub mniej ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      27 stycznia 2025 o godzinie 13:37

      Dzień dobry, mąka kokosowa wchłania więcej płynów niż mąka migdałowa, dlatego ciasto z mąką migdałową może mieć zbyt wilgotną konsystencję. Spróbuj dodać jej więcej, np. 90 g – jeżeli ciasto będzie za rzadkie, alternatywnie zwiększ ilość wiórków kokosowych.

      Odpowiedz
      • Grochosia13
        15 lutego 2025 o godzinie 13:41

        Można zmielić wiórki kokosowe w młynku do kawy. Przestałam kupować mąkę kokosową i robię w ten sposób jak mi potrzeba.

        Odpowiedz
  • Anna
    23 stycznia 2025 o godzinie 11:29

    Dzień dobry, Nie mogę jeść produktów mlecznych, czym mogę zastąpić jogurt? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      23 stycznia 2025 o godzinie 12:38

      Dzień dobry 🙂 Najlepiej jogurtem wegańskim lub śmietanką kokosową.

      Odpowiedz
  • Hej Dorota
    22 stycznia 2025 o godzinie 22:04

    Witam robiłam i jest pyszne tylko trochę suche co można dodać by było bardziej wilgotne czy może dodatek masła lub budyniu by nie zaszkodził
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      23 stycznia 2025 o godzinie 09:39

      Witaj! Następnym razem spróbuj dodać nieco mniej mąki kokosowej, około 20-25 g. To ona w głównej mierze wiąże wodę.

      Moje ciasto wyszło dość wilgotne, ale na rynku są różne mąki kokosowe, więc to pewnie kwestia samego produktu.

      Odpowiedz
  • Milena
    19 stycznia 2025 o godzinie 18:47

    Pyszne! Dwa dni temu zrobiłam testowo w kokilkach z 1/4 przepisu. Dzisiaj robię więcej 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      20 stycznia 2025 o godzinie 08:22

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  • Anita
    17 stycznia 2025 o godzinie 20:34

    Witam czy można użyć miodu, zamiast erytrytolu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      19 stycznia 2025 o godzinie 11:05

      Witaj! Ciasto z dodatkiem miodu nie będzie keto. Jeżeli nie zależy Ci na ograniczeniu węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym ciasta, nic nie stoi na przeszkodzie 🙂

      Odpowiedz
  • Paula
    13 stycznia 2025 o godzinie 18:50

    Czy można zastąpić erytrytol xylitolem?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 stycznia 2025 o godzinie 09:07

      Tak, ale proszę wziąć pod uwagę, że ksylitol ma więcej węglowodanów.

      Odpowiedz
  • Urszula
    11 stycznia 2025 o godzinie 14:30

    Czy proszek do pieczenia jest niepotrzebny?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      11 stycznia 2025 o godzinie 15:59

      Tak, jest niepotrzebny.

      Odpowiedz
  • Iwona
    10 stycznia 2025 o godzinie 14:43

    Dzień dobry. Czy jogurty mają być dwa po 300 g czy po 150g? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      10 stycznia 2025 o godzinie 14:48

      Witaj! Dwa po 150 g, czyli łącznie 300 g.

      Odpowiedz
  • Ania
    10 stycznia 2025 o godzinie 14:20

    Dzień dobry. Czy można dać jogurt grecki albo zwykły?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      10 stycznia 2025 o godzinie 14:21

      Dzień dobry 🙂 Tak, można.

      Odpowiedz
    • Basia
      10 stycznia 2025 o godzinie 18:25

      Dzień dobry, czy robiła Pani podwójny przepis? Jaka ew. blaszka wtedy?

      Odpowiedz
      • jadietetyk
        11 stycznia 2025 o godzinie 11:47

        Dzień dobry, niestety nie robiłam, ale można spróbować na tortownicy 26-28 cm lub w większym naczyniu żaroodpornym 🙂

        Odpowiedz

Zostaw komentarz