Dawno nie było tu przepisu na słodkości, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na chałwowe keto ciasteczka bez pieczenia.
Proste, szybkie w przygotowaniu, a do tego oczywiście bardzo smaczne 🙂
Ciasteczka można samodzielnie zmodyfikować zamieniając tahini na masło z dowolnych orzechów. Ja polecam spróbować z masłem orzechów laskowych lub migdałów.
SKŁADNIKI/ 7 sztuk
- 40 g tahini (pasa z sezamu)
- 80 g mąki kokosowej
- 80 g masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka dowolnego zamiennika cukru, u mnie erytrytol
- 50 g czekolady 80%
PRZYGOTOWANIE – chałwowe keto ciasteczka
30 g masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mąkę kokosową, tahini i ulubiony zamiennik cukru. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).
W międzyczasie czekoladę wraz z pozostałą ilością masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem polewamy ciasteczka.
Ciasteczka wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Wartość energetyczna całości: 1288 kcal, 29 g białka, 120 g tłuszczów, 23 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna sztuki (przybliżona): 184 kcal, 4 g białka, 17 g tłuszczów, 3 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy