Wielkanocny stół nie byłby kompletny bez tradycyjnej białej kiełbasy. Dlatego mam dla Was naprawdę wyjątkowy niskowęglowodanowy przepis z kiełbasą w roli głównej – biała kiełbasa w sosie chrzanowym.
Sos to prawdziwa uczta dla podniebienia – puszysty, aromatyczny i lekko słodkawy, stanowi doskonałe uzupełnienie dla pieczonych warzyw i wyrazistego smaku białej kiełbasy. Przygotowałam go na bazie kremowej śmietanki, czosnku oraz masła.
Polecam nie tylko od święta! 🙂
SKŁADNIKI/ 3 porcje
- 2 małe cebule, 170 g
- 1 średnia papryka czerwona, 150 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 5 białych małych kiełbas, u mnie 360 g
- 200 g śmietany 36%
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka masła, 15 g
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, 30 g
- 2 duże ząbki czosnku, 8 g
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie świeży koperek
PRZYGOTOWANIE – biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut (do zeszklenia) i wrzucamy paprykę. Dodajemy szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Smażymy jeszcze około 2-3 minut, aż papryka delikatnie zmięknie. 3/4 usmażonych warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, pozostałą ilość odkładamy na talerz.
Białe kiełbaski delikatnie nacinamy nożem i smażymy na patelni po warzywach do zarumienienia z każdej strony. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos śmietanowo-chrzanowy: ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
W niewielkim garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu około 30 sekund i dodajemy śmietanę 36% oraz około 1/3 szklanki wody. Sos podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wyłączamy ogień i dodajemy chrzan oraz około 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Powstałym sosem polewamy warzywa oraz kiełbasę w naczyniu. Na wierzchu układamy warzywa, które wcześniej odłożyliśmy na talerz.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
Gotową potrawę możemy posypać świeżym koperkiem.
Smacznego! 🙂
Wartość odżywcza całości: 1998 kcal, 71 g białka, 176 g tłuszczu, 29 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 666 kcal, 24 g białka, 59 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
Brak komentarzy