Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym (keto, lchf)

przepis biała kiełbasa w sosie chrzanowym keto

Wielkanocny stół nie byłby kompletny bez tradycyjnej białej kiełbasy. Dlatego mam dla Was naprawdę wyjątkowy niskowęglowodanowy przepis z kiełbasą w roli głównej – biała kiełbasa w sosie chrzanowym.

Sos to prawdziwa uczta dla podniebienia – puszysty, aromatyczny i lekko słodkawy, stanowi doskonałe uzupełnienie dla pieczonych warzyw i wyrazistego smaku białej kiełbasy. Przygotowałam go na bazie kremowej śmietanki, czosnku oraz masła.

Polecam nie tylko od święta! 🙂

SKŁADNIKI/ 3 porcje

  • 2 małe cebule, 170 g
  • 1 średnia papryka czerwona, 150 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 5 białych małych kiełbas, u mnie 360 g
  • 200 g śmietany 36%
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła, 15 g
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, 30 g
  • 2 duże ząbki czosnku, 8 g
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie świeży koperek

PRZYGOTOWANIE – biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut (do zeszklenia) i wrzucamy paprykę. Dodajemy szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Smażymy jeszcze około 2-3 minut, aż papryka delikatnie zmięknie. 3/4 usmażonych warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, pozostałą ilość odkładamy na talerz.

Białe kiełbaski delikatnie nacinamy nożem i smażymy na patelni po warzywach do zarumienienia z każdej strony. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy sos śmietanowo-chrzanowy: ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.

W niewielkim garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu około 30 sekund i dodajemy śmietanę 36% oraz około 1/3 szklanki wody. Sos podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wyłączamy ogień i dodajemy chrzan oraz około 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Powstałym sosem polewamy warzywa oraz kiełbasę w naczyniu. Na wierzchu układamy warzywa, które wcześniej odłożyliśmy na talerz.

Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.

Gotową potrawę możemy posypać świeżym koperkiem.

Smacznego! 🙂

Wartość odżywcza całości: 1998 kcal, 71 g białka, 176 g tłuszczu, 29 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 666 kcal, 24 g białka, 59 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

4 komentarze

  • Anna
    12 marca 2025 o godzinie 18:00

    Przepis na 3 porcje, kiełbasek 5 więc słabo to podzielne ale sam przepis smaczny,ciekawa jestem czy odważano każdą porcję dzieląc kiełbaski i podając ich kaloryczność

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      13 marca 2025 o godzinie 15:42

      Proszę się przede wszystkim kierować gramaturą – waga kiełbasek to 360 g, akurat u mnie było ich 5, ale może u Ciebie będzie ich 6 🙂

      Tak, cała potrwa została dokładnie zważona, podzielona na 3 porcje i policzona.

      Odpowiedz
  • Małgosia
    19 stycznia 2025 o godzinie 15:16

    Bardzo smacznie w pysznym sosiku. ,jak ktoś lubi białą kiełbaskę to szczerze polecam. Próbowałam też Keto bułeczki i też bardzo dobre.👌

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      19 stycznia 2025 o godzinie 15:33

      Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało! 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0