Omlet to świetna propozycja na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Jest to szybkie i proste danie, do którego można dodać swoje ulubione dodatki.
Keto omlet z wędzonym łososiem i serem pleśniowym to mocno sycąca i aromatyczna propozycja na śniadanie. U mnie podawany zawsze w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, do której dodaję dodatkową porcję tłuszczu.
A jeśli masz ochotę na omlet na słodko, zerknij na ten przepis KLIK.
SKŁADNIKI/2 porcje
– 5 jaj
– 50 g łososia wędzonego
– 50 g sera Camembert
– 30 g masła klarowanego
– 1 ząbek czosnku, około 6 g
– garść szpinaku, około 30 g
PRZYGOTOWANIE
Szpinak myjemy. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość dusimy na maśle do miękkości listków szpinaku.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, a ser kroimy w kostkę.
Jaja wbijamy do głębokiego naczynia. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię, na której dusiliśmy szpinak.
Omlet smażymy na małym ogniu około 5 minut, po czym przewracamy na drugą w stronę i smażymy 2-3 minuty lub do zarumienienia się spodu.
Wartość energetyczna całości: 858 kcal, 53 g białka, 70 g tłuszczów, 4 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 429 kcal, 26,5 g białka, 35 g tłuszczów, 2 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy