Szybki keto-obiad? Grillowany pstrąg ziołowy z warzywami to idealny pomysł.
Nie ma chyba przyjemniejszej formy przygotowania posiłku na świeżym powietrzu niż GRILLOWANIE!
Dlatego podrzucam Wam przepis na pyszny, zdrowy, 30-minutowy obiad z grilla dla osób na diecie ketogennej i nie tylko. Obiad sprawdzi się również jako posiłek dla osób na adaptacji.
SKŁADNIKI
– 1 pstrąg (u mnie o wadze ok. 300 g, po odjęciu części niejadalnych 210 g)
– 1 ząbek czosnku, 6 g
– 1/2 średniej cukinii, 150 g
– 6 szparagów, 90 g
– zioła, u mnie kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
– masło, ilość według uznania i potrzeb, u mnie 30 g
PRZYGOTOWANIE
Cukinię kroimy w grubsze plastry. Odcinamy twarde końcówki szparagów.
Warzywa posypujemy solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Czosnek kroimy w plasterki.
Rybę dokładnie myjemy. Posypujemy solą i pieprzem. Do środka wkładamy 2 gałązki świeżego tymianku i plasterki czosnku.
Rybę i warzywa grillujemy po 10 min z każdej strony.
Na całość nakładamy masło.
Wartość energetyczna porcji: 605 kcal, 43 g białka, 45 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy