Ta keto sałatka z tuńczykiem i fetą to połączenie wyrazistych smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia 🙂 Sałatka może być idealnym posiłkiem do lunchboxa, a dzięki swojej kremowej konsystencji sprawdzi się również jako pasta do keto pieczywa.
Przygotowując sałatkę zwrócić uwagę na jeden kluczowy składnik – ser feta. Aby nadać sałatce autentyczny smak i zachować jej wartości odżywcze, wybierz prawdziwy ser feta, wytwarzany z mleka koziego i owczego. Unikaj „sera sałatkowego”, który z serem feta nie ma za wiele wspólnego. Sery sałatkowe produkowane są z mleka krowiego, a ich smak i konsystencja znacząco odbiegają od prawdziwego sera feta.
SKŁADNIKI
- 70 g sera feta
- 50 g tuńczyka w wodzie (waga po odsączeniu)
- 1 małe awokado, 80 g
- 1/4 małej cebuli czerwonej, 15 g
- 8 oliwek czarnych, 20 g
- 2 łyżki majonezu, 40 g
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, 20 g
- 1 łyżeczka posiekanego koperku, 3 g
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 4 g
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE – sałatka z tuńczykiem i fetą
Ser feta kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego w wody tuńczyka.
Koperek i pietruszkę drobno siekamy. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, oliwki kroimy w drobne plasterki, a czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Przygotowane składniki przekładamy do miski.
Dodajemy majonez, jogurt oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 671 kcal, 26 g białka, 59 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Brak komentarzy