Menu
Desery / Kolacje / Przepisy / Śniadania

Keto omlet ze śmietanką kokosową

keto omlet ze śmietanką kokosową bez nabiału dieta ketogeniczna deser śniadanie przepisy jadietetyk

Śniadanie na słodko, ale z małą ilością węglowodanów? Keto omlet ze śmietanką kokosową będzie idealny na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Omlet jest prosty i szybki w przygotowaniu, do tego sycący i smaczny.

Nie zawiera nabiału, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które ograniczają produkty nabiałowe w swojej diecie.

Idealnie sprawdzi się jako śniadanie dla całej rodziny. Dzieci też go uwielbiają. 🙂

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 2 jaja

– 4 łyżki śmietanki kokosowej, 60 g

– garść mrożonych owoców jagodowych, 50 g

– łyżeczka oleju kokosowego, 10 g

– łyżka orzechów laskowych, 16 g

– opcjonalnie: ksylitol/erytrytol i kakao

KETO OMLET- PRZYGOTOWANIE

Białka ubijamy na sztywną pianę (opcjonalnie dodajemy ksylitol lub erytrytol). Dodajemy stopniowo żółtka i delikatnie mieszamy do połączenia.

Puszystą masę smażymy na oleju kokosowym na patelni do naleśników ok. 2 minut z każdej strony. Odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę kokosową ubijamy (możemy użyć schłodzonej części mleka kokosowego). Nakładamy na omlet, dodajemy owoce i orzechy. Omlet składamy na pół.

Opcjonalnie możemy całość posypać kakao.

Zamienniki: W sezonie letnim możemy dodać do omletu dowolne świeże owoce np. maliny lub borówki.

Wartość odżywcza całości: 478 kcal, 16 g białka, 42 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

Wolisz wytrawny omlet? Sprawdź koniecznie przepis na Omlet z wędzonym łososiem i serem pleśniowym (keto, lchf).

 

1 komentarz

Zostaw komentarz