Jeśli szukacie przepisu na zdrowe keto śniadanie, które rozgrzeje Was w jesienne i zimowe poranki – szakszuka z serem feta sprawdzi się idealnie!
Szakszuka to jajka smażone na patelni w pomidorowym sosie. Jednym z największych uroków szakszuki jest możliwość dostosowania jej do własnych potrzeb – można do niej wrzucić ulubione dodatki: zioła, przyprawy, inne warzyw, sery czy wędliny.
Poniżej dzielę się moją ulubioną wersją szakszuki – koniecznie z płynnym żółtkiem, dodatkiem mocno rozgrzewających przypraw, cebuli, czosnku i sera feta 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 2 małe ząbki czosnku, 6 g
- 0,5 małej cebuli, 35 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 200 g pomidorów z puszki lub 300 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 50 g sera feta
- 2 jajka (M)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 g
- przyprawy: po szczypcie soli, pieprzu, chilli, kurkumy, kuminu i gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE – szakszuka z serem feta
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Pietruszkę również drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy często mieszając około 1 minuty. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Wrzucamy pomidory, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy całość 3-4 minuty.
W powstałym sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku. Przykrywamy całość pokrywką i gotujemy bez mieszania na średnim ogniu 4-6 minut (do momentu ścięcia się białek).
Wyłączamy ogień, posypujemy całość serem feta, ponownie przykrywamy pokrywą i zostawiamy tak szkaszukę na 1 minutę, żeby ser delikatnie wtopił się w sos.
Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji: 507 kcal, 25 g białka, 39 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajanych, 4 g błonnika
Brak komentarzy