Mam dla Was przepis na niesamowicie odżywczy, sezonowy i rozgrzewający krem z białych warzyw. Przygotowałam go na bazie jesiennych warzyw korzeniowych, śmietanki, mleczka kokosowego i rozgrzewających przypraw.
Dodatkiem do kremu są bardzo aromatyczne mięsne pulpeciki.
Spróbujcie sami! 🙂
SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁYCH WARZYW/ 4 porcje
- 1 średni seler, 300 g
- 1 por, 140 g
- 4 korzenie pietruszki, 300 g
- 1 duża cebula, 100 g
- 4 ząbki czosnku, 20 g
- 5 łyżek oliwy z oliwek, 50 g
- 100 g wody
- 100 g śmietanki 30%
- 100 g gęstego mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- 3 łyżki posiekanej pietruszki, 15 g
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, szczypta kardamonu
PRZYGOTOWANIE – krem z białych warzyw
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kształt nie ma znaczenia, ponieważ całość będziemy blendować.
W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawy i smażymy całość około 5 minut.
Warzywa zalewamy wodą (tylko do przykrycia), zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz śmietankę, ponownie zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
Zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy solą w razie potrzeby.
Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z pulpecikami.
Wartość odżywcza całego kremu (bez pulpecików): 1270 kcal, 23 g białka, 102 g tłuszczu, 47 g węglowodanów przyswajalnych, 36 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji kremu (bez pulpecików): 318 kcal, 6 g białka, 26 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika
SKŁADNIKI NA PULPECIKI/ 4 porcje
- 200 g udźca wołowego*
- 150 g jagnięciny**
- 1 łyżeczka oliwy, 5 g
- 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta suszonego czosnku, chilli i suszonego oregano
*do przygotowania pulpecików potrzebujemy mielonego mięsa, dlatego jeżeli nie posiadamy w domu maszynki do mielenia, warto kupić już zmielonego mięso
**jeżeli nie mamy możliwości zakupu jagnięcy, możemy użyć mięsa wieprzowego z większą zawartością tłuszczu, np. łopatki
PRZYGOTOWANIE – pulpeciki
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i mieszamy całość. Dłonie natłuszczamy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.
Upieczone pulpeciki wrzucamy do gotowego kremu.
Smacznego!
Wartość odżywcza pulpecików (całości): 511 kcal, 75 g białka, 23 g tłuszczu, 1 g węglowodanów przyswajalnych, 0 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji pulpecików: 128 kcal, 19 g białka, 6 g tłuszczu, <1 g węglowodanów przyswajalnych, 0 g błonnika
Sprawdź pozostałe przepisy na keto zupy i kremy.
Brak komentarzy