Kalarepa jest dość pospolitym warzywem, lecz nie cieszy się dużą popularnością w Polsce. A szkoda, ponieważ wykazuje bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Czas to zmienić! Dlatego mam dzisiaj dla Was przepis na rewelacyjny krem z kalarepy w wersji keto.
Kalarepę można jadać zarówno na surowo np. jako dodatek do śniadania, jaki i pieczoną lub gotowaną. Ja dzisiaj wybrałam wersję gotowaną i przygotowałam z niej zupę. Keto krem z kalarepy to smaczny i rozgrzewający posiłek. Idealnie sprawdza się jako kolacja w mroźny wieczór.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 2 kalarepy, 350 g po obraniu
– 1 mała cebula, u mnie 70 g
– 2 ząbki czosnku, 12 g
– masło, 40 g
– 1,5 szklanki wody
– 1,5 szklanki bulionu/rosołu
– przyprawy: sól, pieprz, garam masala
KREM Z KALAREPY- PRZYGOTOWANIE
W garnku rozpuszczam masło i duszę na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w większą kostkę kalarepę i duszę ok. 5 minut. Zalewam wodą i przyprawiam.
Gotuję 30 minut na małym ogniu. Po 30 minutach wlewam bulion i gotuję jeszcze 10 minut.
Całość blenduję na gładki krem.
Nie używam dużo przypraw, ponieważ bulion, który przyrządzam jest zawsze bardzo intensywny.
Wartość odżywcza całości: 593 kcal, 26,5 g białka, 42,5 g tłuszczów, 26 g węglowodanów przyswajalnych, 11 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 297 kcal, 13 g białka, 21 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 5,5 g błonnika
UWAGA! Wartości są przybliżone ze względu na rosół/bulion, którego wartość energetyczna jest oszacowana.
Sprawdź również inne keto zupki.
Brak komentarzy