Menu
Kolacje / Obiady / Przekąski / Przepisy

Wrapy z sałaty (keto, lchf)

Wrapy z sałaty (keto, lchf) jadietetyk

Mam dla Was przepis na lekkie, śródziemnomorskie i niskowęglowodanowe wrapy z sałaty. Rewelacyjne w smaku! Idealne na samodzielny posiłek lub imprezową przekąskę.

Dodatek intensywnych przypraw sprawia, że wrapy są bardzo aromatyczne. W połączeniu z delikatnym sosem jogurtowym to istny raj dla podniebienia. Naprawdę ciężko nie zjeść wszystkiego na raz! 🙂

Przepis jest bardzo uniwersalny – zamiast piersi z kurczaka możecie wykorzystać mieloną wieprzowinę, wołowinę, krewetki lub rybę.

SKŁADNIKI/ 8 sztuk

  • 8 liści sałaty masłowej, najlepiej ze środka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do sosu + 1 łyżka do mięsa, 30 g
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku, 3 g
  • przyprawy do sosu: szczypta soli i suszonego czosnku
  • 1 pierś z kurczaka, u mnie 240 g
  • 1/2 średniej papryki czerwonej, 80 g
  • 1/2 małej cebuli, 25 g
  • 1 garść pomidorków koktajlowych, 100 g
  • 1 łyżeczka sezamu, 5 g
  • 1 łyżeczka maku, 5 g
  • 0,5 łyżeczki czarnuszki, 3 g
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano, 2 g
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku, 2 g
  • przyprawy do mięsa: szczypta soli, pieprzu, opcjonalnie szczypta harrisy w proszku i chilli w płatkach

PRZYGOTOWANIE – wrapy z sałaty

Liście sałaty masłowej myjemy i osuszamy.

Przygotowujemy sos jogurtowy – jogurt wlewamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny. 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz szczyptę soli i suszonego czosnku. Całość dokładnie mieszamy.

Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy suszone oregano oraz suszony czosnek, szczyptę soli, pieprzu i opcjonalnie po szczypcie harrisy i chilli w płatkach. Dodajemy również 1 łyżkę oliwy i mieszamy całość.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w plasterki.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wrzucamy mięso. Podsmażamy około 4 minut często mieszając. Następnie dodajemy sezam, mak oraz czarnuszkę i smażymy jeszcze 1 minutę. Zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy całość 1 minutę i odstawiamy z ognia.

Osuszone liście sałaty smarujemy połową sosu jogurtowego, następnie nakładamy przygotowane nadzienie i polewamy pozostałą ilością sosu.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 839 kcal, 63 g białka, 55 g tłuszczów, 19 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika

Wartość odżywcza 1 sztuki: 105 kcal, 8 g białka, 7 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz