Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Śniadania

Pieczone szparagi z fetą (keto, lchf)

pieczone szparagi z fetą keto jadietetyk

Na blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów ze szparagami w roli głównej, a przepis na pieczone szparagi z fetą to kolejne niskowęglowodanowe danie, które warto spróbować w tym sezonie. Szczególnie jeśli lubicie proste i szybkie potrawy.

Niestety sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko – od końca kwietnia do czerwca, dlatego ja korzystam póki się da 🙂 Wam również polecam, ponieważ szparagi to naturalne źródło wielu witamin i minerałów. Ponadto wspomagają pracę nerek, pęcherza moczowego, wątroby, jelit oraz płuc. Można przygotowywać je naprawdę na wiele sposobów – gotowane, pieczone, grillowane, w zupie i w sałatce 🙂 A do tego są idealnym warzywem na diecie ketogenicznej – 100 g szparagów to tylko 2 g węglowodanów przyswajalnych.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 1 kostka sera feta, 200 g
  • 300 g szparagów (już po odłamaniu końcówek)
  • 4 małe ząbki czosnku, około 12 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu i suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE – pieczone szparagi z fetą

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni (funkcja góra-dół).

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Kroimy na 2-3 części. Przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego.

Ser kroimy w centymetrowe plastry i układamy na szparagach. Dodajemy również nieobrane ząbki czosnku.

Całość skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą suszonego oregano i świeżo zmielonego pieprzu.

Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w zależności od grubości szparagów 12-15 minut. Moje szparagi o średniej grubości piekły się 13 minut i były al dente.

Smacznego!

Wartość energetyczna całości: 796 kcal, 40 g białka, 64 g tłuszczów, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Wartość energetyczna porcji: 398 kcal, 20 g białka, 32 g tłuszczów, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0