Koper włoski, czyli fenkuł to popularny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Ma delikatny, korzenno-orzechowy smak i aromat. Jest wykorzystywany jako składnik sałatek, zup i kiszonek. Ponadto ma wspaniałe właściwości zdrowotne – pobudza trawienie i działa przeciwzapalnie. Dlatego łapcie przepis na przepyszną zupę krem z koprem włoskim i szpinakiem. Bardzo prostą i szybką w wykonaniu, a przy tym niesamowicie aromatyczną.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 2 małe bulwy kopru włoskiego, 400 g
- 1/2 średniej cebuli, 70 g
- 3 garście szpinaku, 75 g
- 2 szklanki bulionu lub wody, 400 ml
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- sól, pieprz, suszony tymianek i chilli
PRZYGOTOWANIE – zupa krem z koprem włoskim
Koper włoski myjemy i odcinamy koperek. Bulwy kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez 2 minuty i dodajemy pokrojony koper. Przyprawiamy szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu, suszonego tymianku i chilli. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez około 4 minuty.
W garnku zagotowujemy dwie szklanki bulionu lub wody i wrzucamy zawartość patelni. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy szpinak, ponownie zagotowujemy i gotujemy 1 minutę.
Zupę ściągamy z ognia i blendujemy na krem. Doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy z ulubionym serem i pestkami.
Wartość odżywcza całości: 638 kcal, 30 g białka, 42 g tłuszczu, 26 g węglowodanów przyswajalnych, 18 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 319 kcal, 15 g białka, 21 g tłuszczu, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika
Wyliczone wartości odżywcze uwzględniają dodatek bulionu do zupy.
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto zupy.
Brak komentarzy