Chyba nie muszę nikomu przypominać, jak ważne w diecie są ryby. Powinniśmy je jadać minimum trzy razy w tygodniu. Dlatego mam dla Was przepis na lekkie śniadanie lub kolację z rybą w roli głównej- keto sałatka z anchois.
Anchois to francuska nazwa określająca przetwory z sardeli europejskiej, czyli malutkiej rybki, którą uważa się za całkowicie bezpieczną- nie zawierającą metali ciężkich. Anchois ma wyrazisty, mocny smak, który uwielbiam i mam nadzieje, że Was też do niego przekonam. 🙂
SKŁADNIKI/ porcja
- 40 g anchois (najlepiej ze słoiczka w oliwie z oliwek)
- 1/4 sera mozzarella, 30 g
- 2 suszone pomidory w oleju/oliwie, 40 g
- 1/4 małej czerwonej cebuli, 20 g
- 6 czarnych oliwek, 15 g
- 1 łyżka pestek dyni, 10 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- garść dowolnego miksu sałat
- kilka listków świeżej bazylii
- zioła prowansalskie
KETO SAŁATKA Z ANCHOIS- PRZYGOTOWANIE
Ser mozzarella wyciągamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pomidory suszone kroimy w paseczki, cebulę w półksiężyce, a oliwki na połówki.
Oliwę łączymy z całkiem sporą szczyptą ziół prowansalskich i dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy sałaty. Dodajemy pokrojone składniki i polewamy całość oliwą, a na wierzch kładziemy anchois.
Sałatkę posypujemy listkami bazylii i pestkami dyni.
Wartość odżywcza: 522 kcal, 22 g białka, 42 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Zamienniki:
- Zamiast całych anchois można użyć filecików anchois, które są bardziej dostępne w sklepach. Proponuję wówczas dodać ich mniej, a zwiększyć gramaturę mozzarelli.
- Sałatka smakuje rewelacyjnie z Mozzarella di Bufala.
- Pomidory suszone można zastąpić pomidorkami koktajlowymi.
Sprawdź koniecznie moje przepisy na pozostałe keto sałatki.
Brak komentarzy