Mam dla Was coś wspaniałego- keto cukierki czekoladowe lub jak kto woli- czekoladki 🙂
W temperaturze pokojowej są bardzo miękkie i ciągnące. Mają delikatny chałwowy smak, który idealnie komponuje się z kokosem, czekoladą i orzechami laskowymi.
Niebo w gębie, mówię Wam!
SKŁADNIKI
- 100 g tahini
- 1 łyżka kakao, 10 g
- 0,25 szklanki mleka kokosowego, 60 g (u mnie Real Thai)
- 1 miarka odżywki białkowej, 35 g
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych, 16 g
- 1 łyżka erytrytolu, 10 g
- opcjonalnie 4 namoczone suszone daktyle, 20 g
Polewa czekoladowa
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 80%, 50 g
- 50 g mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE
Orzechy laskowe drobno siekamy.
Dokładnie miksujemy tahini, mleko kokosowe, kakao i odżywkę białkową. Do masy dodajemy wcześniej namoczone daktyle, które można całkowicie pominąć* i ponownie miksujemy.
Do całości dodajemy posiekane orzechy i całość mieszamy.
Powstałą masę wkładamy do płaskiego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce 1h lub w zamrażalniku 15 minut.
Polewa czekoladowa: w między czasie rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Po upływie 1h/15 min masę polewamy czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki/ zamrażalnika na 1h/15 minut.
Po wyjęciu kroimy keto cukierki czekoladowe na małe kawałki (wielkość tradycyjnych cukierków). U mnie wyszło 18 sztuk.
Przechowujemy w lodówce.
*Daktyle z pewnością wnoszą do tego deseru swój niepowtarzalny smak i konsystencję, ale można je całkowicie pominąć i też będzie pysznie. Od wartości odżywczej całości należy wówczas odjąć 13 g węglowodanów przyswajalnych i 2 g błonnika.
Jeżeli jesteśmy już na keto jakiś czas i nie jest to ketoza kliniczna, a my nie zamierzamy zjeść całej porcji na raz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać daktyle. 🙂
Wartość odżywcza całości (z daktylami): 1458 kcal, 66 g białka, 114 g tłuszczu, 33 g węglowodanów przyswajalnych, 18 g błonnika
Wartość odżywcza 1 sztuki (z daktylami): około 80 kcal, 4 g białka, 6 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika
Jeżeli lubisz smak chałwy sprawdź koniecznie chałwowe ciasteczka bez pieczenia.
Brak komentarzy