Rozgrzewająca, gęsta odżywczo i bardzo sycąca keto zupa rybna, którą zrobiłam w zaledwie 15 minut.
Przepis powstał bardzo spontanicznie, ponieważ nie miałam przygotowanego bulionu rybnego i czasu by go przygotować, dlatego zaryzykowałam i zrobiłam zupę z wykorzystaniem mleka kokosowego i passaty pomidorowej.
Pomimo braku bulionu, zupa okazała się bardzo smaczna i aromatyczna, a passata pomidorowa idealnie balansuje smak ryby i krewetek.
Bardzo polecam! 🙂
SKŁADNIKI/2 porcje
- 8 świeżych krewetek, około 100 g
- 150 g świeżego dorsza
- 1 szklanka passaty pomidorowej, 240 g
- 1 szklanka mleka kokosowego, 230 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 2 ząbki czosnku, 12 g
- kawałek imbiru, 5 g
- 1/2 papryczki chilli, 4 g
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 10 g
- kawałek pora, 50 g
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari, 10 g
- sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Świeże krewetki obieramy i oczyszczamy. Zostawiamy tylko ogonki. Rybę kroimy w kostkę.
Czosnek, chilli, imbir i cebulę czerwoną kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa dusimy na oliwie w garnku około 2-3 minuty, po czym wrzucamy krewetki. Całość dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, gałką muszkatołową.
Wlewamy mleko kokosowe i passatę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Wrzucamy dorsza i gotujemy 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy. Całość mieszamy i ściągamy z ognia.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w cienkie krążki porem.
Wartość odżywcza całości: 952 kcal, 60 g białka, 66 g tłuszczu, 27 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Wartość odżywcza porcji: 476 kcal, 30 g białka, 33 g tłuszczu, 13,5 g węglowodanów przyswajalnych, 2,5 g błonnika
Brak komentarzy