Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Zupa pomidorowa z pesto (keto, lchf)

Zupa pomidorowa z pesto jadietetyk

Zupa pomidorowa z pesto, czyli klasyka w oryginalnej odsłonie. Dodatek pesto sprawia, że ten cudowny krem smakuje jeszcze lepiej, a do tego jest przyjemnie chrupiący! 🙂

Moje pesto przygotowałam na bazie świeżego oregano, ale równie dobrze sprawdzi się bazylia, pietruszka, rukola czy szpinak.

Prawdziwa śródziemnomorska uczta!

SKŁADNIKI/ 2 porcje

Zupa pomidorowa:

  • 2 suszone pomidory (najlepiej w oliwie z oliwek), 40 g
  • 2 ząbki czosnku, 12 g
  • 400 g pomidorów (bez skóry) lub 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • 1 szklanka bulionu lub wody, 200 ml
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • opcjonalnie erytrytol

Pesto:

  • 1/2 szklanki świeżego oregano, bazylii, rukoli, pietruszki lub szpinaku, około 20-25 g
  • 25 g orzeszków piniowych lub dowolnych pestek, u mnie słonecznik
  • 25 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Zupa pomidorowa

Suszone pomidory oraz obrany ząbek czosnku drobno siekamy.

Świeże pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (sam miąższ).

W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy suszone pomidory oraz czosnek i smażymy 1-2 minuty często mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki) oraz przyprawy: szczyptę soli, pieprzu papryki ostrej i słodkiej. Chwilę podsmażamy i wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 12 minut.

Jeżeli zupa będzie bardzo kwaśna, możemy dodać trochę erytrytolu.

Gotową zupę miksujemy na krem i podajemy z pesto.

Pesto

Orzeszki pini wrzucamy na suchą i średnio nagrzaną patelnię. Prażymy przez 1-2 minuty, aż orzeszki lekko się zarumienią. Orzeszki pini możemy zamienić na dowolne pestki lub orzechy. Moim faworytem do zupy pomidorowej jest słonecznik.

Czosnek obieramy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw umieszczamy w melakserze i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowe pesto dodajemy do zupy pomidorowej i mieszamy.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 1137 kcal, 32 g białka, 97 g tłuszczu, 29 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 569 kcal, 16 g białka, 49 g tłuszczu, 15 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Wyliczone wartości odżywcze uwzględniają dodatek bulionu do zupy.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz