Zupa pomidorowa z pesto, czyli klasyka w oryginalnej odsłonie. Dodatek pesto sprawia, że ten cudowny krem smakuje jeszcze lepiej, a do tego jest przyjemnie chrupiący! 🙂
Moje pesto przygotowałam na bazie świeżego oregano, ale równie dobrze sprawdzi się bazylia, pietruszka, rukola czy szpinak.
Prawdziwa śródziemnomorska uczta!
SKŁADNIKI/ 2 porcje
Zupa pomidorowa:
- 2 suszone pomidory (najlepiej w oliwie z oliwek), 40 g
- 2 ząbki czosnku, 12 g
- 400 g pomidorów (bez skóry) lub 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- 1 szklanka bulionu lub wody, 200 ml
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
- opcjonalnie erytrytol
Pesto:
- 1/2 szklanki świeżego oregano, bazylii, rukoli, pietruszki lub szpinaku, około 20-25 g
- 25 g orzeszków piniowych lub dowolnych pestek, u mnie słonecznik
- 25 g parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Zupa pomidorowa
Suszone pomidory oraz obrany ząbek czosnku drobno siekamy.
Świeże pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (sam miąższ).
W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy suszone pomidory oraz czosnek i smażymy 1-2 minuty często mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki) oraz przyprawy: szczyptę soli, pieprzu papryki ostrej i słodkiej. Chwilę podsmażamy i wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 12 minut.
Jeżeli zupa będzie bardzo kwaśna, możemy dodać trochę erytrytolu.
Gotową zupę miksujemy na krem i podajemy z pesto.
Pesto
Orzeszki pini wrzucamy na suchą i średnio nagrzaną patelnię. Prażymy przez 1-2 minuty, aż orzeszki lekko się zarumienią. Orzeszki pini możemy zamienić na dowolne pestki lub orzechy. Moim faworytem do zupy pomidorowej jest słonecznik.
Czosnek obieramy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw umieszczamy w melakserze i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe pesto dodajemy do zupy pomidorowej i mieszamy.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 1137 kcal, 32 g białka, 97 g tłuszczu, 29 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 569 kcal, 16 g białka, 49 g tłuszczu, 15 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Wyliczone wartości odżywcze uwzględniają dodatek bulionu do zupy.
Brak komentarzy