Menu
Obiady / Przepisy

Zapiekanka z kalafiora z mięsem (keto, lchf)

Zapiekanka z kalafiora z mięsem (keto, lchf) jadietetyk

Keto zapiekanka z kalafiora, czyli prosty przepis na niebanalny obiad. Jest to przepyszne danie wysokobiałkowe, które nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych 🙂

Kalafior to niezwykle wartościowe warzywo, a jednocześnie bardzo smaczne i uniwersalne, dlatego na blogu znajdziecie również zapiekankę w wersji wegetariańskiej – serowa zapiekanka z kalafiora.

Do przepisu wykorzystałam naczynie żaroodporne o wymiarach 22×24 cm.

SKŁADNIKI/ 3 porcje

  • 1 niewielki kalafior, 650 g
  • 300 g mięsa mielonego, u mnie udziec wołowy (200 g) i jagnięcina (100g)*
  • 70 g parmezanu lub sera pecorino
  • 300 g jogurtu greckiego 10%
  • 1 łyżka keczupu bez cukru, 20 g
  • 2 ząbki czosnku, 6 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, suszone oregano

*do przepisu możecie wykorzystać samą wołowinę lub wieprzowinę. Ja dodałam jagnięcinę, ponieważ cenie ją za wyjątkowy aromat, który wprowadza do tej zapiekanki 🙂

PRZYGOTOWANIE – keto zapiekanka z kalafiora

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (funkcja góra-dół).

Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na drobne różyczki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę pieprzu cayenne i suszonego oregano. Mieszamy dokładnie.

W miseczce łączymy jogurt, posiekany czosnek, oliwę, keczup oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę pieprzu cayenne. Mieszamy dokładnie.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę różyczek kalafiora. Najlepiej, żeby kalafior przykrył całe dno. Następnie polewamy go połową sosu jogurtowego rozprowadzając sos równomiernie, dodajemy całe mięso i posypujemy połową sera. Ponownie układamy różyczki kalafiora i polewamy pozostałą ilością sosu jogurtowego.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika na 45 minut. Następnie posypujemy ją pozostałą ilością sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Wartość odżywcza całości: 1293 kcal, 122 g białka, 71 g tłuszczów, 33 g węglowodanów przyswajalnych, 17 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 431 kcal, 41 g białka, 24 g tłuszczów, 11 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

6 komentarzy

  • Aneta
    13 stycznia 2024 o godzinie 14:42

    Czy można zrobić z kalafiorem mrożonym z torebki? Jeśli tak to czy zmienić temperaturę pieczenia?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 stycznia 2024 o godzinie 20:46

      Myślę, że tak, ale mrożony kalafior zawiera więcej wody, dlatego warto wziąć to pod uwagę. Dobrym pomysłem byłoby podgotowanie go przez 1 minutę i odsączenie.

      Odpowiedz
  • Katarzyna
    8 września 2023 o godzinie 13:19

    Zapiekanka jest rewelacyjna w smaku ?
    Dziękuję ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      8 września 2023 o godzinie 13:50

      Na zdrowie! 🙂

      Odpowiedz
  • Monika
    24 sierpnia 2023 o godzinie 08:44

    Zapiekanka jest przepyszna. Wspaniałe połączenie smaków. Bardzo sycąca.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      25 sierpnia 2023 o godzinie 08:10

      Dziękuję za komentarz. Zgadzam się w 100%, bo zapiekanka zdecydowanie stała się moją ulubioną 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz