Prosty, jednoporcjowy deser o niskiej zawartości węglowodanów – serniczek pistacjowy na bazie jogurtu skyr. Deser dostarcza solidnej porcji białka, dlatego sprawdzi się również jako sycące śniadanie lub kolacja.
Jeśli nie przepadasz za pistacjami lub masz trudność ze znalezieniem 100% masła pistacjowego, bez obaw 😊 Możesz zastąpić je masłem z dowolnych orzechów lub tahini.
Ja swój serniczek udekorowałam posiekanymi pistacjami i liofilizowanymi malinami. Niebo w gębie!
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 1 jogurt skyr naturalny, 150 g
- 1 czubata łyżka masła z pistacji 100%, 30 g
- 1 jajko (M)
- 2 łyżki erytrytolu, 20 g (lub więcej w razie potrzeby)
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru, 7 g
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych, 20 g
PRZYGOTOWANIE – serniczek pistacjowy low carb
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C (góra-dół).
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę przelewamy do kokilki lub małego naczynia żaroodpornego. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut.
Serniczek pistacjowy wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji: 531 kcal, 31 g białka, 35 g tłuszczu, 19 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na desery keto i low carb.
2 komentarze
Monika
12 września 2025 o godzinie 18:07Dzień dobry, chciałabym ten serniczek zrobić w airfryerze, czy wtedy mam zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i czas skrócić tak do 20 minut?
Będę wdzięczna za poradę 😊
jadietetyk
15 września 2025 o godzinie 08:52Dzień dobry, myślę, że tak – w airfryerze: 150–160°C / 18–20 minut