Menu
Desery / Kolacje / Przepisy / Śniadania

Pieczony omlet czekoladowy (keto, lchf)

Pieczony omlet czekoladowy keto jadietetyk

Łapcie przepis na puszysty i mięciutki keto omlet bez dodatku mąki o mocno czekoladowym smaku. Sprawdzi się idealne na słodkie śniadanie i posiłek na wynos – można go pokroić na kawałki i zabrać ze sobą np. do pracy.

Przepis jest znany i lubiany przez moich Pacjentów, nawet tych najmłodszych, dlatego postanowiłam podzielić się nim na blogu. Omlet znajdziecie również w jadłospisie OSZCZĘDNE KETO.

Smacznego! 🙂

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 25 g czekolady 80%
  • 2 jaja (M)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 30%, 25 g
  • 1-2 łyżki erytrytolu, 10-20 g
  • 1 łyżka kakao, 10 g
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego, 15 g
  • 1 garść świeżych lub mrożonych owoców jagodowych, u mnie mrożone poziomki, 30 g
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE – keto omlet czekoladowy

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Czekoladę kroimy w kostkę.

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z mleczkiem kokosowym lub śmietanką, erytrytolem i kakao.

Białka ubijamy z małą szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy.

Małe naczynie żaroodporne polewamy roztopionym masłem i wlewamy masę. Na wierzchu układamy kawałki czekolady i owoce jagodowe (nie trzeba ich wcześniej odmrażać).

Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-18 minut.

Keto omlet czekoladowy podajemy z ulubionymi dodatkami np. masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi, olejem MCT.

Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 476 kcal, 18 g białka, 40 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz