Przepyszny keto makowiec bez spodu, czyli moja modyfikacja popularnego makowca japońskiego. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników. Będzie idealnym ciastem na świąteczny stół, a jego smak zachwyci nie tylko osoby na diecie ketogenicznej.
Składniki/ około 15 porcji
Keto makowiec:
- 400 g niebieskiego maku
- 400 ml gęstego mleczka kokosowego
- kilka łyżek wody
- 150 g masła lub oleju kokosowego
- 100-150 g erytrytolu (najlepiej w pudrze)
- 8 jajek (M)
- odrobina soli
- 100 g powideł śliwkowych bez cukru*
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady 80%
- 200 ml gęstego mleka kokosowego (ewentualnie śmietanki 30%)
Moja blacha ma wymiary 24×28 cm.
Przygotowanie
Keto makowiec
Do niewielkiego garnka wsypujemy mak i wlewamy mleczko kokosowe oraz kilka łyżek wody. Zagotowujemy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Jeżeli mak będzie szybko wchłaniał mleko dolewamy co jakiś czas 1-2 łyżki wody.
Ugotowany mak przelewamy na drobne sitko umieszczone w zlewie. Odcedzamy, a mleko wylewamy (nie będzie go zbyt dużo). Jeżeli nie mamy drobnego sitka, możemy to zrobić za pomocą ściereczki lub gazy.
Odcedzony mak przekładamy do większej miski i blendujemy przez kilka minut. Możemy również zmielić mak w maszynce do mielenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Żółtka łączymy w jednym naczyniu z miękkim masłem lub olejem kokosowym i erytrytolem i ubijamy mikserem na wysokich obrotach około 5-6 minut.
Puszystą masę z żółtek oraz powidła śliwkowe dodajemy do maku i całość dokładnie mieszamy lub delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo ubite białka mieszając całość łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto rozprowadzają dokładnie po całej powierzchni.
Ciasto pieczemy na środkowej półce piekarnika 40-45 minut.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i oczekujemy 5 minut. Następnie wyciągamy ciasto i zostawiamy do ostudzenia.
Polewa czekoladowa
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie w niewielki garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe nie doprowadzając do zagotowania.
Ciepłe mleko dodajemy do rozpuszczonej czekolady i całość dokładnie mieszamy. Od razu polewamy ostudzone ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
Wartość odżywcza całego ciasta bez polewy czekoladowej**: 4456 kcal, 137 g białka, 392 g tłuszczu, 50 g węglowodanów przyswajalnych, 90 g błonnika
Wartość odżywcza polewy czekoladowej***: 1404 kcal, 23 g białka, 122 g tłuszczu, 44 g węglowodanów przyswajalnych, 19 g błonnika
*w oryginalnym przepisie na makowiec japoński znajdują się jabłka. Ja zamiast jabłek użyłam powideł śliwkowych bez cukru, które nadały ciastu delikatnej kwasowości i owocowej nuty. Powidła śliwkowe możemy zamienić na dowolne powidła lub dżem bez cukru
**w wartości odżywczej ciasta uwzględniłam 300 ml mleczka kokosowego, ponieważ około 150 ml płynu odcisnęłam z maku. Oczywiście w tym przypadku wartości odżywcze będą przybliżone
***dla czekolady 80% z cukrem – ilość węglowodanów w polewie można zmniejszyć używając czekolady bez dodatku cukru
3 komentarze
Katarzyna
1 kwietnia 2023 o godzinie 19:06Jest też nie doprecyzowane jak to masło trzeba powalczyć z tymi żółtkami piprostu najpierw utrzeć masło że słodzikiem po ten po kolei dodawać żółtka
Katarzyna
1 kwietnia 2023 o godzinie 18:51Bardzo fajny przepis jednej rzeczy tylko brakuje a mianowicie rozmiaru blaszki 😊
jadietetyk
2 kwietnia 2023 o godzinie 15:59Rozmiar blachy, którą wykorzystałam w przepisie jest zawarty w tekście. Jeśli chodzi o masło i żółtka – robię dokładnie tak, jak napisałam w opisie przygotowania ciasta. Wrzucam wszystko do miski i miksuję.