Menu
Desery / Przepisy

Makowiec (keto, lchf)

keto makowiec przepis ciasto jadietetyk

Przepyszny keto makowiec bez spodu, czyli moja modyfikacja popularnego makowca japońskiego. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników. Będzie idealnym ciastem na świąteczny stół, a jego smak zachwyci nie tylko osoby na diecie ketogenicznej.

Składniki/ około 15 porcji

Keto makowiec:

  • 400 g niebieskiego maku
  • 400 ml gęstego mleczka kokosowego
  • kilka łyżek wody
  • 150 g masła lub oleju kokosowego
  • 100-150 g erytrytolu (najlepiej w pudrze)
  • 8 jajek (M)
  • odrobina soli
  • 100 g powideł śliwkowych bez cukru*

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady 80%
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego (ewentualnie śmietanki 30%)

Moja blacha ma wymiary 24×28 cm.

Przygotowanie

Keto makowiec

Do niewielkiego garnka wsypujemy mak i wlewamy mleczko kokosowe oraz kilka łyżek wody. Zagotowujemy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Jeżeli mak będzie szybko wchłaniał mleko dolewamy co jakiś czas 1-2 łyżki wody.

Ugotowany mak przelewamy na drobne sitko umieszczone w zlewie. Odcedzamy, a mleko wylewamy (nie będzie go zbyt dużo). Jeżeli nie mamy drobnego sitka, możemy to zrobić za pomocą ściereczki lub gazy.

Odcedzony mak przekładamy do większej miski i blendujemy przez kilka minut. Możemy również zmielić mak w maszynce do mielenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.

Żółtka łączymy w jednym naczyniu z miękkim masłem lub olejem kokosowym i erytrytolem i ubijamy mikserem na wysokich obrotach około 5-6 minut.

Puszystą masę z żółtek oraz powidła śliwkowe dodajemy do maku i całość dokładnie mieszamy lub delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo ubite białka mieszając całość łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto rozprowadzają dokładnie po całej powierzchni.

Ciasto pieczemy na środkowej półce piekarnika 40-45 minut.

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i oczekujemy 5 minut. Następnie wyciągamy ciasto i zostawiamy do ostudzenia.

Polewa czekoladowa

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie w niewielki garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe nie doprowadzając do zagotowania.

Ciepłe mleko dodajemy do rozpuszczonej czekolady i całość dokładnie mieszamy. Od razu polewamy ostudzone ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Zostawiamy do ostudzenia.

Smacznego!

Wartość odżywcza całego ciasta bez polewy czekoladowej**: 4456 kcal, 137 g białka, 392 g tłuszczu, 50 g węglowodanów przyswajalnych, 90 g błonnika

Wartość odżywcza polewy czekoladowej***: 1404 kcal, 23 g białka, 122 g tłuszczu, 44 g węglowodanów przyswajalnych, 19 g błonnika

*w oryginalnym przepisie na makowiec japoński znajdują się jabłka. Ja zamiast jabłek użyłam powideł śliwkowych bez cukru, które nadały ciastu delikatnej kwasowości i owocowej nuty. Powidła śliwkowe możemy zamienić na dowolne powidła lub dżem bez cukru

**w wartości odżywczej ciasta uwzględniłam 300 ml mleczka kokosowego, ponieważ około 150 ml płynu odcisnęłam z maku. Oczywiście w tym przypadku wartości odżywcze będą przybliżone

***dla czekolady 80% z cukrem – ilość węglowodanów w polewie można zmniejszyć używając czekolady bez dodatku cukru

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz