Keto pizza na mięsnym spodzie to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pizzy – jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej smak z pewnością pozytywnie Was zaskoczy. Chrupiący, wysokobiałkowy spód idealnie komponuje się z ulubionymi dodatkami, a do tego jest naprawdę bardzo sycący 🙂
Pizza świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxa – smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/ 2 porcje
Spód pizzy
- 1 pierś z kurczaka, 230 g
- 1 jajko (M)
- 100 g twardego sera mozzarella
- 20 g parmezanu lub innego sera twardego o podobnym smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano, 3 g
- przyprawy do gotowania mięsa: szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu i suszonego oregano, 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie
Dodatki
- 3 łyżki passaty pomidorowej, 60 g lub ulubionego sosu pomidorowego bez dodatku cukru*
- 3 średnie pieczarki, 60 g
- 1/4 papryki zielonej, 40 g
- 1/4 małej cebuli, 20 g
- 50 g twardego sera mozzarella
*sos do pizzy przygotowuję na bazie passaty pomidorowej, oliwy, suszonego oregano, świeżego czosnku oraz soli, ale do tego przepisu możesz wykorzystać zarówno samą passatę, jak i sos z Twojego ulubionego przepisu bez dodatku cukru
Przygotowanie – keto pizza
Przygotowujemy spód: mięso z piersi kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw przez około 25 minut. Ugotowane mięso odcedzamy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C.
Ser mozzarella oraz parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do mięsa. Wbijamy jajko i dodajemy 1 łyżeczkę suszonego oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na papierze rozkładamy przygotowaną mieszankę i staramy się rozprowadzić ją równomiernie tworząc okrągły kształt pizzy. Spód nie powinien być grubszy niż 0.5 cm.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
Dodatki: w trakcie pieczenia spodu przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy. Ja do przygotowania pizzy wykorzystałam twardy ser mozzarella (ten sam, co do przygotowania spodu), pieczarki, zieloną paprykę oraz cebulę. Oczywiście do pizzy możemy dodać ulubione składniki, inne niż te, które zaproponowałam.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w paski, a cebulę w półksiężyce.
Upieczony spód smarujemy passatą lub sosem pomidorowym i rozkładamy przygotowane dodatki.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 10 minut lub do zarumienienia składników.
Wartość odżywcza spodu: 715 kcal, 89 g białka, 39 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajalnych, 0 g błonnika
Wartość odżywcza pizzy z zaproponowanymi dodatkami: 932 kcal, 105 g białka, 52 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Brak komentarzy