Przepyszne i szybkie w przygotowaniu keto bułki serowe z pewnością zachwycą Was swoim smakiem 🙂
Jedna bułka to niespełna 230 kcal i aż 19 g białka! To idealny dodatek do pełnowartościowego, niskowęglowodanowego śniadania.
SKŁADNIKI/ 3 sztuki
- 2 całe jajka (M)
- 1 żółtko (M)
- 120 g sera twarogowego półtłustego
- 50 g sera twardego, np. cheddar
- 25 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli i suszonego oregano
- 0.5 łyżeczki nasion sezamu, 3 g
- 0.5 łyżeczki maku, 3 g
PRZYGOTOWANIE – keto bułki serowe
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Ser twardy ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy ser twarogowy, starty ser, mąkę, łupiny, proszek i przyprawy. Całość miksujemy do połączenia składników i odstawiamy ciasto na 10 minut.
Po upływie 10 minut dzielimy ciasto na trzy równe części i formujemy okrągłe bułeczki. Nie spłaszczamy ich dłońmi, bo rozleją się w trakcie pieczenia.
Bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem oraz sezamem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na naczynie żaroodporne, zachowując spore odstępy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 678 kcal, 57 g białka, 42 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 16 g błonnika
Wartość odżywcza 1 bułki: 226 kcal, 19 g białka, 14 g tłuszczu, 3 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Brak komentarzy