Mam dla Was przepis na bardzo proste brownie z serka wiejskiego keto. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednej miski, wymieszać i wstawić do piekarnika. To idealna opcja, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, a nie chcemy spędzać długich godzin w kuchni 🙂
Dlatego jeśli szukacie przepisu na coś szybkiego, mocno czekoladowego, a jednocześnie niskowęglowodanowego i sycącego – to brownie będzie świetnym wyborem!
Na zdjęciu ciasto pokrojone w kostkę, posypanie liofilizowanymi malinami, wiórkami kokosowymi i przełożone dodatkową porcją masła migdałowego.
Składniki/ 4 porcje
- 40 g czekolady 80%
- 1 serek wiejski, 200 g
- 1 jajko (M)
- 1 łyżka kakao, 10 g
- 2 łyżki mąki migdałowej, 20 g
- 2 łyżki erytrytolu, 20 g
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 g
- 4 łyżki masła z migdałów lub dowolnych orzechów, 100 g
Przygotowanie – brownie z serka wiejskiego keto
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki i odkładamy na bok.
Serek wiejski przekładamy do miski i wbijamy jajko. Miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy kakao, mąkę migdałową, erytrytol, sodę oczyszczoną oraz masło migdałowe. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
Powstałą masę przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki czekolady, lekko wciskając ją w masę.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 1281 kcal, 61 g białka, 101 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 18 g błonnika
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: 320 kcal, 15 g białka, 25 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Sprawdź moje pozostałe przepisy na keto ciasta.
Brak komentarzy