Menu
Desery / Przekąski / Przepisy

Keto batoniki z nasion

Keto batoniki z nasion jadietetyk

Długo szukałam przepisu na keto batoniki z nasion bez dodatku cukru, miodu i długotrwałej obróbki termicznej. W końcu metodą prób i błędów udało się skomponować fajny przepis 🙂

Do tego przepisu możecie wykorzystać dowolne nasiona, orzechy i pestki. Ja swoje batony przygotowałam na wzór sezamków – w smaku nie odbiegają znacząco od tych tradycyjnych, choć ich konsystencja jest nieco inna, ze względu na dodatek żelatyny.

Batoniki zawierają minimalną ilość węglowodanów i całkiem sporo błonnika. Sprawdzą się idealnie jako deser lub posiłek do lunchboxa.

SKŁADNIKI/ 10 sztuk

  • 220 g dowolnych nasion (u mnie 200 g sezamu i 20 g maku)
  • 1-2 łyżki erytrytolu, 10-20 g
  • 25 g żelatyny
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE – keto batoniki z nasion

Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu i wrzucamy sezam oraz mak. Całość podgrzewamy, często mieszając, aż ziarna uwolnią swój aromat (około 2-3 minut). Sezam powinien się tylko lekko zarumienić. Ten krok można również całkowicie pominąć i przygotować batoniki bez prażenia nasion. Jeżeli wybieramy większe orzechy lub pestki warto je wcześniej posiekać na mniejsze kawałki.

Nasiona wsypujemy do miski. Dodajemy erytrytol i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy 25 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 100 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, od razu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do nasion i całość dokładnie mieszamy.

Powstałą masę od razu przekładamy do formy. Masa szybko tężeje, dlatego należy robić to dość energicznie. Ja użyłam formy silikonowej do robienia batonów, ale może to być również niewielkie naczynie żaroodporne, a nawet tortownica. Wystarczy po schłodzeniu masy, pokroić ją na mniejsze kawałki.

Formę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę do stężenia.

Uwagi do przygotowania batoników

  1. Ilość erytrytolu zależy od Twoich preferencji. Przy 10 g batoniki będą delikatnie słodkie, a 20 g sprawi, że ich słodkość będzie zbliżona do tradycyjnych batoników.
  2. Do masy można dodać 1-2 łyżeczki kakao, żeby nadać batonikom nieco czekoladowego smaku.

Wartość odżywcza całości (z użyciem sezamu i maku): 1500 kcal, 72 g białka, 128 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 20 g błonnika

Wartość odżywcza 1 sztuki (z użyciem sezamu i maku): 150 kcal, 7 g białka, 13 g tłuszczu, 0.5 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

2 komentarze

  • Kasia
    21 stycznia 2025 o godzinie 17:39

    Batonik? To zekli a nie batoniki

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      22 stycznia 2025 o godzinie 08:54

      Dzięki za komentarz. Batoniki mają nieco żelową konsystencję, ale nie smakują jak żelki. Na drugi dzień po zrobieniu nabierają bardziej chrupkiej konsystencji.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz