Wiem, że sporo osób będąc na diecie ketogenicznej z różnych przyczyn nie spożywa nabiału. Niestety większość przepisów na keto desery bazuje właśnie na produktach mlecznych, dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na keto ciasto bez nabiału, ale za to z przepyszną śmietanką kokosową i powidłami śliwkowymi.
Czekoladowe, lekko kwaśne, z delikatną nutą kokosa- keto ciasto idealne!
SKŁADNIKI
Ciasto:
– 4 jaja
– 100 g czekolady 86 %
– 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g
– 100 g oleju kokosowego
– opcjonalnie ksylitol lub stewia
Krem kokosowy:
– 400 ml śmietanki kokosowej
– 50 g wiórków kokosowych
– łyżeczka żelatyny
– opcjonalnie ksylitol lub stewia
– woda
KETO CIASTO BEZ NABIAŁU- PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam w kąpieli wodnej i dokładnie mieszam, zostawiam do wystygnięcia.
Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywną pianę.
Do białek dodaję kakao, żółtka, olej i czekoladę, mieszam delikatnie do połączenia się składników.
Masę przelewam na wyłożoną papierem tortownicę i piekę w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzę w otwartym piekarniku.
Po ostudzeniu ciasto smaruję powidłami.
Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.
Krem kokosowy
Śmietankę przekładam do miseczki i miksuję kilka minut. Dodaję wiórki i miksuję ponownie do połączenia.
Żelatynę wsypuję do miseczki i zalewam wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie wkładam do mikrofalówki na 10 sekund.
Żelatynę dokładnie mieszam z dwoma łyżkami kremu kokosowego do połączenia się składników, a następnie dodaje do całego kremu i delikatnie miksuję całość.
Masę przelewam na ciasto posmarowane powidłami i wkładam do lodówki na całą noc.
Porcja to ok. ⅛ ciasta.
Wartość energetyczna porcji: 348 kcal, 6 g białka, 32 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy