Ekstremalnie pyszny i szybki keto makaron z cukinii z łososiem, szparagami i serem mascarpone. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Cała potrawa jest niesamowicie aromatyczna i równocześnie niezwykle prosta w wykonaniu.
Spróbujcie sami i koniecznie dajcie znać, czy ten keto makaron też Was zachwycił 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 10 szparagów, 90 g
- 1 mała cukinia, 200 g
- 1/4 małej cebuli, 15 g
- 1 mały ząbek czosnku, 3 g
- 1 mały kawałek papryki chilli, 3 g (opcjonalnie)
- 3 łyżki sera mascarpone, 75 g
- 50 g wędzonego łososia
- 1 łyżka świeżego koperku, 3 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- przyprawy: szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE – keto makaron
Zagotowujemy wodę w garnku. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, a następnie wrzucamy je do wrzątku. Gotujemy przez 3 minuty, po czym odcedzamy. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki (około 1 cm).
Cukinię ze skórką przepuszczamy przez tarkę spiralną (tzw. spiralizer) lub obieramy specjalną obieraczką julienne. Czosnek oraz cebulę obieramy i drobno siekamy. Koperek i papryczkę chilli również siekamy, a łosia dzielimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek oraz chilli. Smażymy na małym ogniu około 2 minut, często mieszając.
Po upływie 2 minut na patelnię wrzucamy cukinię, dodajemy szczyptę soli, mieszamy dokładnie i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy przygotowane szparagi, mascarpone i kawałki wędzonego łososia. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia ser. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy koperkiem.
Wartość odżywcza całości: 535 kcal, 18 g białka, 45 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Brak komentarzy