Łapcie przepis na puszysty i mięciutki keto omlet bez dodatku mąki o mocno czekoladowym smaku. Sprawdzi się idealne na słodkie śniadanie i posiłek na wynos – można go pokroić na kawałki i zabrać ze sobą np. do pracy.
Przepis jest znany i lubiany przez moich Pacjentów, nawet tych najmłodszych, dlatego postanowiłam podzielić się nim na blogu. Omlet znajdziecie również w jadłospisie OSZCZĘDNE KETO.
Smacznego! 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 25 g czekolady 80%
- 2 jaja (M)
- 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 30%, 25 g
- 1-2 łyżki erytrytolu, 10-20 g
- 1 łyżka kakao, 10 g
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego, 15 g
- 1 garść świeżych lub mrożonych owoców jagodowych, u mnie mrożone poziomki, 30 g
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE – keto omlet czekoladowy
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Czekoladę kroimy w kostkę.
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z mleczkiem kokosowym lub śmietanką, erytrytolem i kakao.
Białka ubijamy z małą szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy.
Małe naczynie żaroodporne polewamy roztopionym masłem i wlewamy masę. Na wierzchu układamy kawałki czekolady i owoce jagodowe (nie trzeba ich wcześniej odmrażać).
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-18 minut.
Keto omlet czekoladowy podajemy z ulubionymi dodatkami np. masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi, olejem MCT.
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 476 kcal, 18 g białka, 40 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Brak komentarzy