W sklepach zaczęły pojawiać się kurki. Uwielbiam ich smak, dlatego nie mogłam się powstrzymać, żeby coś z nich nie przyrządzić. I tak powstał przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.
Kurki są cenione przede wszystkim za swój smak i aromat, ale nie zapominajmy, że to również źródło składników odżywczych – witamin z grupy B, cynku, potasu i manganu.
Warto wprowadzić zarówno kurki, jak i inne grzyby leśne do swojego menu, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
Sos kurkowy:
– 250 g kurek
– 50 g masła
– 1 mała cebula, 70 g
– 100 g śmietanki 30 %
– łyżka posiekanego koperku
Piersi z kurczaka:
– 2 małe piersi z kurczaka, 300 g
– 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
– przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, czosnek, tymianek suszony
PRZYGOTOWANIE – pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Sos
Kurki dokładnie oczyszczamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle.
Dodajemy kurki i dusimy razem około 5 minut. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Na koniec dodajemy koperek.
Mięso
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W niedużym naczyniu łączymy oliwę z oliwek z przyprawami.
Mięso nacieramy marynatą, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Po upieczeniu zostawiamy mięso na kilka minut, a następnie kroimy w plastry. Całość układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy koperkiem.
Wartość energetyczna całości: 1221 kcal, 72 g białka, 97 g tłuszczów, 15 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 610,5 kcal, 36 g białka, 48,5 g tłuszczów, 7,5 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto obiady.
Brak komentarzy