Dorsz zapiekany z warzywami to propozycja na szybki, zdrowy i pełen smaku keto obiad. Połączenie delikatnej polędwicy z dorsza z chrupiącą marchewką, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz intensywnym smakiem sera pleśniowego sprawi, że to danie na stałe zagości w Twojej kuchni 🙂
Całość przygotujesz w nie więcej niż 30 minut.
SKŁADNIKI/ 1-2 porcje
- 230 g polędwicy z dorsza
- 1 średnia marchewka, 70 g
- 0,5 małej cebuli czerwonej, 20 g
- 2 małe ząbki czosnku, 6 g
- 1 garść pomidorków koktajlowych, 150 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
- 60 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszone oregano
PRZYGOTOWANIE – dorsz zapiekany z warzywami i serem lazur keto
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Polędwicę z dorsza myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na trzy-cztery mniejsze kawałki. Pokrojoną rybę przekładamy do miski.
W niedużej miseczce lub słoiczku łączymy 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g) i po szczypcie soli, świeżo mielonego pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej oraz suszonego oregano. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatę dodajemy do miski z dorszem i mieszamy, aż ryba w całości pokryje się marynatą. Przygotowaną rybę przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, cebulę obieramy i kroimy półksiężyce, pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż na pół, a czosnek zostawiamy w łupinkach. Przygotowane warzywa układamy obok ryby w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy całość pozostałą ilością oliwy.
Ser kroimy w kostkę i posypujemy nim pozostałe składniki.
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Wartość odżywcza całości: 839 kcal, 58 g białka, 61 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Wartość odżywcza połowy całego dania: około 420 kcal, 29 g białka, 31 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 2,5 g błonnika
Brak komentarzy