Keto wieprzowina po chińsku poleca się na obiad.
Danie jest bardzo proste i jednogarnkowe, dlatego możemy przygotować je na kilka dni.
Jest też idealnym dowodem na to, że obiad białkowo-tłuszczowy może być naprawdę bardzo sycący. 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 300 g mięsa wieprzowego (łopatka/polędwiczka/szynka/schab – makro podane dla łopatki)
– 2 małe marchewki, 70 g
– pędy bambusa, 150 g
– biała część pora, 50 g
– 1 papryka czerwona, 150 g
– 2 ząbki czosnku, 12
– papryczka chilli, 8 g
– kawałek korzenia imbiru, 10 g
– 50 g masła
– łyżeczka sosu sojowego, 5 g
– łyżeczka oleju kokosowego, 10 g
– 50 ml passaty pomidorowej
– natka pietruszki
– przyprawy: pieprz, sól, kmin rzymski, mielona kolendra, gałka muszkatołowa
KETO WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU- PRZYGOTOWANIE
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski.
Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie plastry. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno siekamy.
Na patelni/ woku rozgrzewamy masło, wrzucamy chilli, czosnek i imbir i dusimy na małym ogniu około 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone mięso i dusimy 15 minut. Pod koniec przyprawiamy mięso do smaku pieprzem, solą.
W międzyczasie przygotowujemy resztę warzyw: marchewki obieramy i kroimy w słupki, paprykę w kostkę, por w cienkie krążki, natkę drobno siekamy, a pędy bambusa odsączamy z wody.
Do mięsa dodajemy warzywa i dusimy wszystko do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy olej kokosowy, passatę pomidorową i sos sojowy. Doprawiamy przyprawami z listy. Całość dusimy jeszcze 5 min. Posypujemy całość pietruszką.
Wartość odżywcza całości: 1370 kcal, 56 g białka, 118 g tłuszczów, 21 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 685 kcal, 28 g białka, 59 g tłuszczów, 10,5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy