Zupa pomidorowa w wersji keto gości bardzo często w mojej kuchni. Nie jest to jednak klasyczna pomidorowa tylko zupa krem z dodatkiem sera mozzarella i świeżej bazylii. 🙂
Zupę przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. W sezonie letnim polecam przygotowywać ją ze świeżych i dojrzałych pomidorów, a zimą najlepiej sprawdzi się passata pomidorowa lub pomidory z puszki.
Pycha! 🙂
SKŁADNIKI/ 3 porcje
– 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych
– 2 szklanki bulionu/rosołu, 400 ml
– 1 cebula, 70 g
– 2 ząbki czosnku, 12 g
– ½ papryczki chili (opcjonalnie), ok. 5 g
– 50 g masła
– 2 łyżki śmietanki 30 % (opcjonalnie), 20 g
– mozzarella, 120 g
– świeża bazylia
ZUPA POMIDOROWA KETO- PRZYGOTOWANIE
Siekamy drobno czosnek, cebulę i chilli. W garnku lub patelni “wok” rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez około 5 minut posiekane warzywa. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.
Następnie dolewamy do całości nasz wcześniej przygotowany bulion/rosół (tutaj możemy dodać dowolny bulion, np. z kości wołowych lub drobiowy). Gotujemy całość przez 10 minut.
Całość blendujemy i dodajemy porwaną bazylię. Dla smaku można doprawić solą i pieprzem.
Zbyt intensywny smak pomidorów możemy stonować dodając śmietanę (dowolną). Pamiętaj aby rozrobić śmietanę osobno w miseczce z zupą i stopniowo dodawać do garnka.
Zupę podajemy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, dodatkowo dekorując liśćmi bazylii.
Wartość odżywcza całości: 1123 kcal, 55 g białka, 83,2 g tłuszczów, 39 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 376 kcal, 18 g białka, 28 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie inne przepisy na keto zupy.
Brak komentarzy