Jeżeli schab kojarzy Wam się tylko z kotletami i suchym mięsem, koniecznie wypróbujcie przepis na soczysty i doskonale przygotowany schab z kością. Jak tylko udaje mi się dostać taki kawałek mięsa, przyrządzam go w formie steka z dodatkiem masła ziołowego i pikantnej salsy paprykowej.
Niebo w gębie! Dlatego dzielę się z Wami przepisem. W sumie to nawet trzema przepisami 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
Schab z kością
- 1 plaster schabu z kością, 300 g
- 1 łyżeczka oliwy, 5 g
- 1 gałązka świeżego rozmarynu, 3 g
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony czosnek
Masło ziołowe
- 25 g masła
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku, 3 g
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki, 3 g
- 1 mały ząbek czosnku, 3 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny, około 3 g
- sól, pieprz
Salsa paprykowa
- 1/2 małej czerwonej cebuli, 20 g
- 1/2 pomidora, 70 g
- 1/2 papryki czerwonej, 70 g
- 15 g marynowanej papryki jalapeno
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki, 3 g
- 1 łyżka keczupu bez dodatku cukru, 15 g
PRZYGOTOWANIE
Schab z kością
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy oliwą, rozmarynem, szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonego czosnku. Odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjmujemy mięso z lodówki godzinę przed smażeniem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Na rozgrzaną patelnię bez dodatkowego tłuszczu wrzucamy mięso i smażymy na średnim ogniu 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy patelnię do piekarnika i pieczemy mięso 12 minut, przewracając po 6 minutach na drugą stronę. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut.
Jeżeli nie mamy patelni, którą można włożyć do piekarnika, mięso przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
Masło ziołowe
Wszystkie składniki na masło ziołowe przekładamy do melaksera i miksujemy, aż składniki się połączą. Na koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Masło można wcześniej roztopić, ale nie jest to konieczne.
Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić i wykorzystać np. do grilowanego mięsa.
Salsa paprykowa
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przekładamy do miseczki.
Pomidora oraz paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno również drobno siekamy. Pokrojone składniki dodajemy do cebuli.
Dodajemy również posiekaną pietruszkę, szczyptę soli, pieprzu i keczup bez cukru. Całość dokładnie mieszamy.
Upieczone mięso podajemy z masłem ziołowym i salsą paprykową.
Wartość odżywcza mojego schabu z kością: 440 kcal, 49 g białka, 27 g tłuszczów, 0,5 g węglowodanów przyswajalnych, 0,5 g błonnika
*W obliczeniach uwzględniłam wagę mięsa po odjęciu kości, czyli około 220 g.
Wartość odżywcza masła ziołowego: 290 kcal, 1 g białka, 31 g tłuszczów, 1,5 g węglowodanów przyswajalnych, 0,5 g błonnika
Wartość odżywcza salsy: 57 kcal, 2 g białka, 1 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Brak komentarzy