Prosty i szybki przepis na keto deser jogurtowo-czekoladowy. Na bazie jogurtu skyr, gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego. Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Można go połączyć z ulubionymi owocami jagodowymi lub posiekanymi orzechami. Po prostu rewelacja! Spróbujcie sami 🙂
SKŁADNIKI/ 3 porcje
- 1 czekolada 80%, 100 g
- 10 łyżek gęstego mleka kokosowego (stała część), 100 g
- 1 jogurt skyr naturalny, 150 g
- 1 łyżka wiórków kokosowych, 10 g
- erytrytol według uznania
PRZYGOTOWANIE – keto deser jogurtowo-czekoladowy
Czekoladę dzielimy na niewielkie kawałki i przekładamy do szklanego lub metalowego naczynia. W garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nim naczynie z czekoladą. Ustawiamy najmniejszą moc palnika i rozpuszczamy czekoladę co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła.
Do drugiego niewielkiego garnka przekładamy 5 łyżek mleka kokosowego i podgrzewamy, ale nie zagotowujmy. Mleko powinno być lekko ciepłe. Następnie wlewamy je do rozpuszczonej czekolady, ściągamy naczynie z ognia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie do miski przekładamy pozostałą ilość mleczka kokosowego (5 łyżek zimnego stałego mleka) i ubijamy na możliwe sztywną i puszystą masę. Dodajemy partiami jogurt skyr i ubijamy do połączenia składników. Dodajemy erytrytol według uznania i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund – najlepiej próbować w trakcie miksowania, czy słodkość nam odpowiada.
Połowę masy jogurtowej wykładamy na dno każdego z naczynek do serwowania (szklanki, pucharki), następnie dodajemy masę czekoladową i na wierzch drugą połowę masy jogurtowej. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi, owocami lub posiekanymi orzechami.
Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, choć szczerze przyznam, że ja zjadłam bez schładzania w lodówce 🙂
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 881 kcal, 30 g białka, 69 g tłuszczu, 29 g węglowodanów przyswajalnych, 12 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 294 kcal, 10 g białka, 23 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Ilość węglowodanów można zmniejszyć używając czekolady 80% bez cukru lub wybrać czekoladę o większej zawartości kakao. Ja przygotowałam deser na bazie czekolady 80% z cukrem, która zawiera 20 g węglowodanów neto na 100 g.
2 komentarze
Agata
20 kwietnia 2023 o godzinie 19:03Deser wyszedł wyśmienicie:)!
jadietetyk
21 kwietnia 2023 o godzinie 09:13Bardzo się cieszę! Na zdrówko 🙂