Delikatna i rozpływająca się w ustach keto galaretka z sosem czekoladowym i kremem awokado to idealny keto deser dla osób, które tęsknią za wakacyjnymi smakami.
Galaretkę zrobiłam z czarnych i czerwonych porzeczek, których smak jest bardzo orzeźwiający, co idealnie komponuje się z czekoladą i awokado.
Deser możesz przygotować w dwóch wersjach: na talerzu i w szklance.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 100 ml mleka kokosowego
– łyżka kakao, 10 g
– 1 awokado, 140 g
– szklanka mrożonych porzeczek, ok. 100 g
– ½ szklanki wody
– łyżeczka żelatyny
– łyżka soku z cytryny
– 3 łyżeczki ksylitolu/ erytrytolu lub stewia (opcjonalnie)
– wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
KETO GALARETKA- PRZYGOTOWANIE
Do owoców dodajemy wodę, łyżeczkę ksylitolu i gotujemy na małym ogniu aż owoce troszkę zgęstnieją. Odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę (1 łyżeczkę) wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wkładamy do mikrofalówki na 10 sekund.
Żelatynę dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami owoców do połączenia się składników, a następnie dodajemy do całości i delikatnie miksujemy całość. W zależności, którą wersję deseru wybierzemy, rozlewamy owoce do wysokich szklanek lub miseczek. Wkładamy do lodówki na ok. 5 godziny.
Keto krem czekoladowy
Miksujemy razem mleczko kokosowe, kakao i łyżeczkę ksylitolu. Polewamy galaretkę.
Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, opcjonalnie ksylitol i blendujemy na gładką masę.
Awokado nakładamy dowolnie na galaretkę.
Wartość energetyczna całości (bez słodzików i wiórków kokosowych): 571 kcal, 12,5 g białka, 48,5 g tłuszczów, 21,1 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji (bez słodzików i wiórków kokosowych): 286 kcal, 6,3 białka, 24,3 tłuszczu, 10,6 węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy