Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą

SKŁADNIKI/ 3 porcje

– 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych

– 2 szklanki bulionu/rosołu, 400 ml

– 1 cebula, 70 g

– 2 ząbki czosnku, 12 g

– ½ papryczki chili (opcjonalnie), ok. 5 g

– 50 g masła

– 2 łyżki śmietanki 30 % (opcjonalnie), 20 g

– mozzarella, 120 g

– świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE

Siekamy drobno czosnek, cebulę i chilli. W garnku lub patelni “wok” rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez około 5 minut posiekane warzywa. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.

Następnie dolewamy do całości nasz wcześniej przygotowany bulion/rosół (tutaj możemy dodać dowolny bulion, np. z kości wołowych lub drobiowy). Gotujemy całość przez 10 minut.

Całość blendujemy i dodajemy porwaną bazylię. Dla smaku można doprawić solą i pieprzem.

Zbyt intensywny smak pomidorów można stonować dodając śmietanę (dowolną). Pamiętaj aby rozrobić śmietanę osobno w miseczce z zupą i stopniowo dodawać do garnka.  

Zupę podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą, dodatkowo dekorując liśćmi bazylii.

Wartość odżywcza całości: 1123 kcal, 55 g białka, 83,2 g tłuszczów, 39 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji:  376 kcal, 18 g białka, 28 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz