Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Zupa krem z kalarepy

Kalarepa jest dość pospolitym warzywem, lecz nie cieszy się dużą popularnością w Polsce. A szkoda, ponieważ wykazuje bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Czas to zmienić!

Kalarepę można jadać zarówno na surowo np. jako dodatek do śniadania, jaki i pieczoną lub gotowaną. Ja dzisiaj wybrałam wersję gotowaną i przygotowałam z niej zupę. Zupa z kalarepy to smaczny i rozgrzewający posiłek. Idealnie sprawdza się jako kolacja w mroźny wieczór.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 2 kalarepy, 350 g po obraniu

– 1 mała cebula, u mnie 70 g

– 2 ząbki czosnku, 12 g

– masło, 40 g

– 1,5 szklanki wody

– 1,5 szklanki bulionu/rosołu

– przyprawy: sól, pieprz, garam masala

PRZYGOTOWANIE

W garnku rozpuszczam masło i duszę na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w większą kostkę kalarepę i duszę ok. 5 minut. Zalewam wodą i przyprawiam. Gotuję 30 minut na małym ogniu. Po 30 minutach wlewam bulion i gotuję jeszcze 10 minut.

Całość blenduję na gładki krem.

Nie używam dużo przypraw, ponieważ bulion, który przyrządzam jest zawsze bardzo intensywny.

Wartość odżywcza całości: 593 kcal, 26,5 g białka, 42,5 g tłuszczów, 26 g węglowodanów przyswajalnych, 11 g błonnika

Wartość energetyczna porcji:  297 kcal, 13 g białka, 21 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 5,5 g błonnika 

UWAGA! Wartości są przybliżone ze względu na rosół/bulion, którego wartość energetyczna jest oszacowana.

Dodaj komentarz